NRHA Belgium

De National Reining Horse Association (NRHA Belgium), samen met de DRHA de dochterorganisatie van NRHA USA. De NRHA is een non-profit organisatie die zich inzet voor de promotie van het reiningpaard. De NRHA Belgium organiseert meerdere keren per jaar een reiningwedstrijd. WesternToday zet een aantal feiten op een rijtje.

The National Reining Horse Association is een non-profit organisatie die zich wijdt aan de promotie van het reiningpaard. De vereniging werd opgericht om het showen van reiningpaarden aan te moedigen door wereldwijd geldprijzen uit te reiken voor welke gestreden kan worden. Daarnaast tevens door een standaardmethode te ontwikkelen waaronder alle wedstrijden kunnen plaatsvinden en door op te treden als forum voor fokkers en trainers. NRHA Belgium is de officiële afdeling van de NRHA en deelt bijgevolg grotendeels dezelfde visie en ethische en morele waarden.

Wedstrijden & klassenuitleg

Om de doelstelling te kunnen realiseren, organiseert de DRHA jaarlijks gemiddeld vijf wedstrijden op

één vaste locatie. Dit is vaak een vierdaags-evenement en wordt gehouden in Wanroij (Nederland). De discipline die verreden wordt is reining. De wedstrijden, in samenwerking met de NRHA, worden verreden volgens een breed aantal klassen. WesternToday zet ze even op een rijtje:

Youth klassen

NRHA Belgium kent twee jeugdklassen, namelijk de Youth 14-18, en Youth 13&Under. De ruiter mag t/m zijn/haar achttiende levensjaar starten in de Youth 14-18. Tot hun 13de levensjaar mogen ze aan start komen in de Youth 13-under.

Rookie klassen

De tweede klasse is de Rookie en ook deze heeft twee levels. Beide levels zijn toegankelijk voor ruite

rs met een geldig NRHA Non Pro lidmaatschap. In de Rookie 1 mogen de ruiters niet meer dan $500,- lifetime earnings hebben en ze mogen niet meer dan 100 punten in de jeugd klasse verdiend hebben. In de Rookie 2 ligt deze grens iets hoger, want dan mag je tot $1500,- lifetime earnings hebben en niet meer dan 200 punten in de jeugdklassen. In deze klasse mag het paard enkel op één hand geshowd worden.

Non Pro klassen

Na de Rookie-klasse komen de Non Pro klassen. De Non Pro klassen zijn toegankelijk voor elke ruiter met een geldig NRHA Non Pro lidmaatschap. Dit zijn ruiters die zich niet beroepsmatig met de sport bezighouden. Een Non Pro ruiter mag dus geen paarden trainen en/of les geven tegen betaling. De Non Pro klassen zijn weer opgedeeld in drie niveaus, namelijk de Limited Non Pro, Intermediate Non Pro en de Non Pro. De verschillen liggen in delifetime earnings, oftewel het totale bedrag dat is verdiend tijdens NRHA-wedstrijden. Bij de Limited Non Pro ligt de grens bij de $10.000 aan lifetime earnings, bij de intermediate Non Pro ligt de grens bij het bedrag van $10.000 dat is verdiend in de twee voorafgaande kalenderjaren en bij de Non Pro maakt het niet uit hoeveel de ruiter gedurende zijn levensjaren heeft verdiend.

Snaffle bit Hackamore klassen

De Snaffle bit Hackamore 5 years & under Non-Pro is bestemd Non-Pro ruiters met paarden van vijf jaar of jonger. Daarnaast mag er enkel gereden worden op een snaffle bit of een hackamore. De klasse Snaffle bit Hackamore 4 years & under Open is bestemd voor open ruiters met paarden van vier jaar of jonger.

Rookie Professional

De Rookie Professional is bestemd voor elke ruiter die niet meer dan $2.500 lifetime earnings heeft verdiend op NRHA wedstrijden. Een ruiter met een Non Pro card mag niet aan de Rookie Professional meedoen.

Open klassen

De open klassen zijn, net zoals de Non Pro, opgedeeld in drie niveaus, namelijk de Limited Open, Intermediate Open en de Open. Aan de Limited Open mag elke ruiter meedoen met een geldig NRHA lidmaatschap die maximaal $10.000 aan lifetime earnings heeft verdiend op NRHA wedstrijden. De Intermediate Open is tevens toegankelijk voor elke ruiter met een geldig NRHA lidmaatschap. Echter mag deze ruiter gedurende de aan het kalenderjaar voorafgaande twee kalenderjaren niet meer dan $17.500 hebben verdiend op NRHA wedstrijden. In de Open klasse mag iedere ruiter met een geldig NRHA lidmaatschap met elk paard starten. Het maakt in deze klasse niet uit hoeveel de ruiter gedurende zijn/haar levensjaren op NRHA wedstrijden heeft verdiend.

Novice Horse Open / Non Pro

Deze klasse is verdeeld in twee categorieën. De Novice Horse level 1 is enkel voor paarden die niet meer dan $5.000 aan lifetime earnings hebben en categorie 2 is enkel voor paarden die niet meer dan $25.000 lifetime earnings hebben.

NRHA Belgium schrijft ook nog een aantal ‘eigen’ klassen uit, zoals de National Non Pro / Open, de Beginners en de Beginners Youth.

Meer informatie over deze vereniging en/of lid worden? Kijk dan op de website van de NRHA Belgium,www.nrha.be.
Andere verenigingen: