REINING

Dit onderdeel van het westernrijden is het beste te vergelijken met de Engelse dressuur, het wordt dan ook vaak het Amerikaanse dressuur genoemd. Bij Reining zijn er in totaal tien proeven, waaruit de jury kan kiezen. Alle tien de proeven bestaan uit de volgende onderdelen:

– Cirkels; In een reiningproef worden twee grote snelle en één kleine langzame cirkel aan iedere kant gevraagd. Dit kan gevraagd worden in verschillende volgorden.  De overgang tussen de grote snelle en kleine langzame cirkels noemen we speedcontrol.

– Galopwissels; In een reiningproef wordt een vliegend changement naar beide kanten gevraagd.

– Sliding stops; Vanuit de cirkels rijd je je paard op de ‘rundown’ naar de slidingstop toe. In de ‘rundown’ galoppeerd je paard op een steeds hogere snelheid en op het hoogtepunt geeft de ruiter het teken om de sliding stop in te zetten. Het paard glijdt meerdere meters op de achterhand waarbij de voorbenen doorlopen.

– Rollbacks; Een rollback volgt na de slidingstop. Dit is een snelle draai om de achterbenen van 180 graden.

– Spins; In een reiningproef worden 4 spins links en 4 spins rechts gevraagd. Een spins is een snelle draai om het binnenachterbeen, waarbij de voorbenen ruim overstappen.

Bij Reining is het belangrijk dat je paard steeds ontspannen is en geen verzet toont (mond open, onrustig met het hoofd) en dat je met lange teugels rijdt, waarbij je toch continue een goede controle over je paard hebt.

Iedere deelnemer moet de gevraagde proef apart en alleen rijden. Een paard berijden betekent niet alleen het te leiden, maar ook iedere beweging te beheersen. Het goed gereden paard moet gewillig geleid en beheerst zijn, met weinig of geen weerstand en moet volledig gehoorzaam zijn aan de ruiter. Pluspunten kan men verdienen met een snelle, soepele, mooie en foutloze uitvoering van de manoeuvres van de proef. De gemiddelde en uitgangsscore is 70 punten. Afhankelijk van de uitvoering kan men bonus- of minpunten scoren en voor fouten worden strafpunten (penalties) toegekend.

Andere disciplines:

if (document.currentScript) {