Tien vragen aan Ann Fonck

6 maart 2011

\’Tien vragen aan..\’ is een nieuwe rubriek op WesternToday. De komende periode stelt WesternToday verschillende Open, Non Pro en jeugd ruiters uit verschillende disciplines tien vragen. Zo komen jullie als lezers iets meer te weten over deze ruiters. Deze keer is de beurt aan Ann Fonck.

1. Hoe kwam je in aanraking met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Toen ik acht jaar oud was ben ik begonnen met paardrijden op een manege. Toen ik 16 jaar oud was ben ik dressuur gaan rijden. Op mijn 22ste ben ik begonnen met Reining. Ik rijd nu dus tien jaar reining.2. Waarom heb je gekozen voor deze discipline binnen het westernrijden?
Het was voornamelijk mijn zus die me overgehaald heeft om Reining te gaan rijden. Ik was er eerst helemaal niet voor te vinden, maar toen ik het een keertje gedaan had vond ik het echt heel leuk. In het begin was het plan om Reining en dressuur te combineren, maar Reining kreeg al snel de overhand, haha.3. Wat is je mooiste herinnering?
Ik heb veel mooie herinneringen aan de paarden waarmee ik echt een goede band had/heb. Het gevoel om samen met een paard ergens aan te werken en het gevoel, thuis en op wedstrijd, dat je paard met hart en ziel samen werkt met zijn ruiter. Die paarden vergeet ik nooit!4. Wat is je beste rijprestatie tot nu toe?
Ik ben in 2008 NRHA Open World Champion geworden. Daarnaast heb ik in 2010 level 3 gewonnen op de Europese Futurity en was ik tweede in level 4. Ik ben ook twee keer aan start gekomen op de Wereldruiterspelen en beiden keren individueel in de top 10 geëindigd. Dat zijn wel mijn beste rijprestaties.

5. Wat zijn je doelen voor de komende periode?
Mijn doel is om uit elk paard het maximale te halen en de paarden die ik train zo goed mogelijk te trainen. Het maakt niet uit of ik dat paard uitbreng op de wedstrijden of iemand anders van ons team. Ik denk dat als je een paard zover krijgt dat hij/zij doet wat in zijn/haar bereik ligt dat je dan goed bezig bent. De rest hangt af van het talent van je paard.6. Wat is je ultieme droom?
Ik denk dat het belangrijk is om realistische dromen te hebben… Mijn droom is dat ik in de top 5 kan meedraaien op de grote wedstrijden, zoals de Futurities, Maturities en Open Trophy’s. En dat ik dat vervolgens lang kan volhouden. Ik ga in elk geval mijn best doen!!7. Welke eigenschappen zie je graag in een paard?
Voor mij is de belangrijkste eigenschap van een paard zonder twijfel het karakter. Als een paard een groot hart heeft zit je al voor 2/3 goed!8. Van welke bloedlijnen ben je fan?
Ik vind het karakter van een paard het belangrijkste. Ik denk niet dat je daar een bepaalde bloedlijn aan kan plakken. Hoewel er natuurlijk wel paarden zijn die bewezen hebben goede papa’s te zijn.9. Wie bewonder je?
Ik vind natuurlijk Bernard heel erg goed in wat hij doet.  Hij werkt hard en kan ongelooflijk veel druk aan op de show. Hij blijft er aan werken om steeds beter te worden en denkt na over alles. Hij helpt me ook altijd als ik ergens tegen aan stoot… Verder vind ik Genaro Lendi een ruiter met heel veel gevoel en veel stijl. Ik zie Cody Sapergia ook graag rijden. Daarnaast heb ik veel respect voor Vern Sapergia en Martin Larcombe door de rust die zij als ruiter uitstralen.


10. Wat doe je graag naast het paardrijden?
Op grote nummer 1 staat onze dochter waar ik elke vrije minuut bij ben!