Interview Wim Vervecken

17 oktober 2012

Wim Vervecken is 28 jaar oud en afkomstig uit Arendonk, België. Sinds 2011 runt hij zijn eigen trainingsstal op de Lone Star Stables in Arendonk. WesternToday stelde hem wat vragen.

1. Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met de westernsport bij de Lone Star Stables in Arendonk, dit is overigens ook de locatie waar mijn trainingspaarden nu gestald staan. Ik was ongeveer 19 jaar oud en reed toen nog spring- en eventingpaarden. In de wintermaanden maakte we daar gebruik van de binnenpistes.  Ernst Claassen en Tom Calie waren daar in die tijd daar gevestigd als trainers. Het duurde toch nog een jaar of drie voordat ik voor het eerst op een reiningpaard ben gestapt. Tom Calie kwam op een gegeven moment terug uit USA met een dubbele hernia en vroeg mij om zijn wedstrijdpaarden in conditie te houden, en een aantal paarden zadelmak te maken. Van het een kwam het ander en ik was verkocht!

2. Je bent nu professioneel reining trainer. Waarom heb je gekozen voor deze discipline binnen het westernrijden? 
Ik leerde de discipline reining eigenlijk als eerste kennen. Later zag ik Tom de andere disciplines ook wel beoefenen, maar reining sprak mij het meeste aan. Ik denk vanwege de spectaculaire manoeuvres en de hoge moeilijkheidsgraad. 
3. Bij wie ben je in de leer geweest?  
In eerste instantie heb ik heel veel geleerd van Tom Calie. Daarna ben ik gedurende 2 jaar bijna wekelijks gaan trainen bij Ann en Bernard Fonck. Ernst Claassen stond ondertussen op een stal net over de grens in Nederland, op vraag van hem ben ik daar toen naar toe verhuisd om zijn paarden zadelmak te maken. Inmiddels had ik een eigen jonge quarter gekocht en vanaf dit moment ben ik steeds intensiever met de reiningsport aan de slag gegaan. Tot 2011 heb ik naast mijn fulltime werk in de bouw in de avonduren paarden getraind. Ik heb veel clinics gevolgd van o.a Robin Schoëller, Andrea Fappani en Matt Mills. Ook ga ik regelmatig eens met een aantal paarden rijden bij collega trainers. Samen trainen, een nieuwe locatie voor de paarden, we kunnen zoveel van elkaar leren als je daarvoor open staat, je bent nooit uitgeleerd!  En 1 november vertrek ik voor 6 weken naar USA om bij Matt Mills te trainen.

4. Je hebt sinds kort (sinds wanneer?) je eigen trainingsstal ‘Vervecken Reininghorses’. Vanuit waar werk je en wat biedt je allemaal?
Ik run vanaf  2011 mijn eigen trainingsstal. Dit vanuit de Lone Star Stables in Arendonk, België.
Je kunt bij mij terecht voor lessen en clinics, training van zadelmak maken tot show klaar maken, begeleiding van non pro’s op wedstrijden, uitbrengen van paarden op wedstrijden en advies in aan- en verkoop.

5. Wat zijn je doelen voor de komende periode? 
Mijn doelen zijn mijn klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en zo goed mogelijk te presteren op de shows. Mijn doel voor 2013, waar ik nu hard naartoe werk, is om met mijn 3- en 4-jarige paarden de Futurity’s  te starten en een finale plaats te bemachtigen. 
6. Wie is je voorbeeld binnen de sport?   
Ik heb veel bewondering voor Ann en Bernard Fonck.  Aan dit duo kun je zien dat hard werken beloond wordt! Mijn grote voorbeeld is Andrea Fappani, dit omdat hij met veel gevoel zijn paarden rijdt. Zijn rijstijl vind ik echt waanzinnig, het ziet er altijd perfect uit in de showpen.
7. Wat is je ultieme droom?
Mijn ultieme droom is toch wel om ooit eens met een zelf getraind paard aan de Futurity of Derby deel te nemen in de States! Maar het winnen van de European Futurity staat zeker ook op mijn verlanglijstje.
8. Welke eigenschappen zie je graag in een (reining) paard? 
Ik vind het erg belangrijk dat een paard eerlijk is en een groot hart heeft. Met een paard dat voor je wil werken kom je in de meeste gevallen het verste. Ook vind ik een goede bouw erg belangrijk, en zie ik graag een sterke beweger.
9. Van welke bloedlijnen ben je fan?  
Ik vind een sterke moederlijn erg belangrijk, maar ik zie graag Topsail Whiz, Shining Spark en Hollywood Jac 86 terugkomen in de pedigree.
10. Wat doe je graag naast het paardrijden?  
Op vrijdagavond speel ik tafelvoetbal competitie. Verder breng ik graag mijn vrije tijd door met mijn vriendin en we gaan graag uit eten met vrienden.