Interview Santino Hagenbeck

4 mei 2014

Santino Hagenbeck woont in Wijnandsrade en runt daar samen met zijn moeder de Hagenbeck Stables. Ze specialiseren zich op de Cutting en Working Cowhorse. Santino is de laatste jaren zeer succesvol in de internationale amateur en open klasses! Tijd voor een paar vragen!

Wanneer ben je precies begonnen met paardrijden? Heb je eerst Engels gereden of meteen western? 
Ik ben met 3 jaar begonnen op een paint merrie Sierra Roan Bar, zij was heel goed in de discipline trail and pleassure. En zoals onze trainer David haar noemde, zij was een \”perfect babysitting horse\”. Dat wil zeggen: ze zetten me d\’r op en gingen weg, en Sierra deed een uur lang met mij een parcourtje rijden. Daarna heb ik barrel race gedaan en ik heb op verschillende paarden wat rondgereden. Ik heb nooit Engels gereden. 
Heb je speciale herinneringen uit deze tijd? 
Ja, in 2002 werkte bij ons een cuttingtrainer Mike Adams. De cuttingpaarden kwamen uit heel Nederland, Duitsland, België en Frankrijk om hier getraind te worden. En hij zette me regelmatig op paarden aan de machine om te kijken hoe die reageerden bij weinig hulpen. Ik was toen 7 jaar oud en mijn moeder mocht dat niet weten dus hij zei: \”Don\’t tell your mam!\” Hij zette me ook wel eens op Sonita\’s Black Gold, onze zwarte hengst. 
Je hebt je gespecialiseerd in de disciplines cutting en working cowhorse. Kun je vertellen waarom je voor deze disciplines gekozen hebt en wat je er zo mooi aan vindt? 
Op de eerste plaats heb ik een passie voor cutting, maar ik ben er natuurlijk ook ingerold want mijn moeder deed ook cutting en al onze paarden waren hoofdzakelijk cuttingpaarden. En bij de working cowhorse kan ik mijn cowsense combineren met de reining wat ook een hele mooie sport is. 
Kun je uitleggen wat precies het verschil is tussen de discipline cutting en working-cowhorse? En heeft een van de twee jouw voorkeur?
Bij de working cowhorse doe ik ook één reiningparcour. Op zich vind ik reining ook heel mooi en uitdagend en met de working cow horse kan ik de reining combineren met de dingen die ik over het koewerk weet. Het Fencework met Wright To Reign is echt kicken. Het paard gaat af als een raket! 
Kun je ons vertellen waarom het werken met koeien zo bijzonder is?
Een cuttingpaard of een working-cowhorsepaard heeft zelf de mogelijkheid om mee te denken, je bent echt een team samen met het paard om de koe daar te krijgen waar je haar hebben wilt. En je merkt ook dat je paard plezier heeft in dit werk, je kunt een stop bijvoorbeeld veel makkelijker leren met een koe. Dit kun je ook weer goed gebruiken in de reining. 
Je hebt al veel mooie titels op je naam staan binnen de cutting en working cowhorse, zoals een eerste plaats op het Eersel Dutch Championship 2012 in de Open Cutting en 3 maal een eerste plaats bij het Nederlands Kampioenschap Cow Classes in de Open Cutting, Open Working Cowhorse en de Amateur Cutting. Bij welke titel/wedstrijdervaring heb je de speciaalste herinneringen? 
In 2013 ben ik op de Americana geweest met HS Sonitas Smart Lena en met hem ook in de finale gereden van de open cutting. Het was een geweldige ervaring om op zaterdagavond in de finale te mogen rijden voor een uitverkochte arena en dan te mogen strijden met de tien besten van Europa voor de Europese titel. Het was net of ik in het Colosseum binnen reed. Verder ben ik toen ook met Wright To Reign derde geworden in de open working cowhorse.
Samen met je moeder heb je het bedrijf Hagenbeck Stables. Kun je ons wat meer vertellen over Hagenbeck Stables en de mogelijkheden die het biedt voor ruiters?
Ruiters kunnen hier in eerste instantie kennis maken met de westernsport, we hebben enkele lespaarden. Als ze verder willen kan ik ze helpen in de cutting of working cowhorse. We hebben onze eigen foklinie maar we helpen mensen ook graag met het aanschaffen van een paard elders. We kunnen ruiter met paard tot wedstrijdniveau brengen. 
Heb je zelf ook toekomstplannen binnen de sport?
Ja, ik doe mijn best om van topruiters bij te leren. Ik ben de afgelopen jaren bij Randy Butler, Olivier Stein, Dennis Pini, Wayne Meason en andere bekende trainers geweest. Afgelopen najaar is Randy nog een week in Wijnandsrade geweest om mij te helpen met mijn eigen paarden en ook met de paarden van klanten die hier in training staan. We zijn een grote overdekte arena aan het bouwen van 30 bij 60 meter om hier internationale wedstrijden, zowel voor de reining maar ook working cowhorse en cutting te kunnen gaan doen. 
De laatste maanden zijn er een aantal leuke en leerzame workshops cutting en working cowhorse gegeven op de Hagenbeck Stables. Wat komt er in een dergelijke workshop aan bod? En voor wie zouden deze workshops interessant zijn?
We hebben drie verschillende workshops gehad. De eerste waren voor wedstrijdruiters met hun paarden om hun te helpen. De tweede voor aankomende jeugdruiters die zelf geen cuttingpaard hebben (we hebben 5 oudere cutting workingcowhorse paarden voor de lessen), om hun de mogelijkheid te geven bekend te worden met de cutting en working cowhorse. En de laatste voor beginnende ruiters die zelf ook geen paard hebben om kennis te maken met deze discipline op onze bovengenoemde paarden. Bij de laatste twee groepen wordt er naast het rijden op een cuttingpaard, ook aandacht besteed aan de wedstrijdsport in het algemeen en de theorie achter de reining, cutting en working cowhorse. Verder wordt er ook nog ingegaan op het paardengedrag. 
Op de Hagenbeck Stables hebben jullie de dekhengst Wright To Reign staan. Kun je ons vertellen waarom Wright To Reign zo\’n speciaal paard is? 
Hij is de zoon van Lena\’s Wright on en aan moederszijde Grays Starlite. Lena\’s Wright On heeft de cowhorse futurity gewonnen en was tweede op de reining futurity. Ik heb Wright To Reign als 2 jarige gekocht van Todd Crawford in Reno-Nevada. Hij is een 6 jarige lieve, getalenteerde hengst die ook atletisch gebouwd is. Kijk maar eens naar zijn veulens. Hij is AQHA high point junior working cowhorse paard 2012 en world qualifier working cowhorse. Verder was hij in 2013 derde op de Americana in de working cowhorse open. Hij doet van alles en is nog steeds een hele brave, zachtmoedige hengst. 
Bedankt!