Interview Roel van Dijk

5 april 2014

De 26-jarige Roel van Dijk is een bekende reiningruiter en runt samen met zijn moeder Van Dijk Reining Horses in Beets. Maar wie is Roel nu eigenlijk en wat doet hij graag? WesternToday stelde hem wat vragen…! (foto: Foto-s-essie)

Wanneer ben je begonnen met paardrijden?
Mijn moeder gaf hier thuis altijd manege lessen dus er stonden altijd wel paarden. Daar stapte ik dan wel eens op, reed ik een paar dagen en daarna weer weken niet. Hoewel we nog helemaal geen western reden, reed ik wel altijd met een westernzadel en in spijkerbroek. Een ‘maillot’, zoals ik een rijbroek noemde, was voor meisjes. Toen ik negen jaar was, kwam ik op 1 april op een woonwagenkamp terecht een paar dorpen verderop. Ik zag daar een pony staan en was meteen verkocht! Ik sprong er zo op en zei vastbesloten: “Deze wil ik hebben”. Vanaf die dag heb ik altijd paardgereden.
Heb je speciale herinneringen uit deze ponytijd?
Die pony kwam uit Engeland en had zeven jaar in het wild gestaan. Er was dus nog niks mee gedaan. Wat ik me er het meest van kan herinneren, is dat het daarom heel moeilijk is geweest om alles aan te leren. Ik heb daardoor wel heel erg veel geleerd. We noemde haar Calamity Jane.., dat was achteraf misschien niet de verstandigste naam, want ze was ook echt een Calamity Jane. Aangezien ze te klein was om iemand anders erop te laten rijden, zijn er een aantal momenten geweest dat mijn ouders die pony liever wegdeden voordat het mijn dood werd. Maar ik wilde haar houden. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen.
Al zeer lange tijd ben jij te vinden in de showarena. Wat is jouw mooiste resultaat in de afgelopen jaren? 
Ik heb zelf meerdere mooie resultaten behaald waar ik meer waarde aan hecht dan aan het winnen van een prijs. Als ik zou moeten kiezen voor een resultaat is dat denk ik wel het winnen van het KNHS Open Nederlands Kampioenschap in 2011 met A Shining Sensation. We hadden net voor die show besloten dat dat de laatste show zou worden en hij daarna met pensioen zou gaan. Die avond viel alles op zijn plek. Na zeven jaar werken, wist ik de titel binnen te halen. Tevens wist ik er ook voor te zorgen dat ik in het KNHS reining kader kwam. Shiner stond toch wel bekend als het paard dat het allemaal niet aankon. Als hij het op dat moment dan wel goed doet dan is dat wel heel gaaf. Ik heb daarna ook reacties gekregen van mensen die zeggen dat als ze het even niet meer zien zitten met hun paard aan mij en Shiner denken en dan tot de conclusie komen dat hun problemen toch wel meevallen. Dat voelt dan toch wel een stuk fijner als een lintje winnen.
Wat zijn jouw doelen voor de komende jaren?
We zijn een aantal jaar geleden zelf een fokkerij gestart. Mijn doel is om onze fokproducten zo goed mogelijk voor de dag te krijgen op de futurities en derby’s de aankomende jaren.
Je bent open ruiter, traint paarden en geeft les. Wanneer en waarom heb je de keuze gemaakt? 
Dat is meer vanzelf gegaan. Ik vond het leuk om te doen. Ik was klaar met mijn school en heb daarna een opleiding tot hoefsmid gevolgd. De andere dagen was ik thuis aan het werk en ben ik er zo ingerold. Ik ben eerst begonnen met manegelessen en jonge paarden kopen inrijden en weer verkopen. Daarna ben ik meer les gaan geven aan mensen die wat verder in de sport willen komen en uiteindelijk ook trainingspaarden erbij genomen. Dat heb ik in het begin wel wat afgehouden. Wel paarden inrijden en dan drie maanden basis trainen, maar echt doortrainen richting wedstrijdniveau ben ik pas sinds een jaar of drie geleden gaan doen. Ik wilde daar eerst meer ervaring met mijn eigen paarden mee hebben en ook zelf goed weten welke methode bij mij past. 
Je hebt samen met je ouders het bedrijf Van Dijk Reining Horses. Wanneer zijn jullie met dit bedrijf gestart?
Mijn moeder werkt hier al meer dan dertig jaar met paarden. Ongeveer achttien jaar geleden is zij begonnen met westernrijden. Na vier of vijf jaar was eigenlijk iedereen om naar western en reed niemand meer ‘Engels’. Het werd wel snel duidelijk dat ik hierin verdere wilde en we zijn toen wel wat gaan uitbreiden. Toen ik klaar was met de middelbare school ben ik mij echt fulltime gaan inzetten. Sinds die tijd is het steeds meer veranderd van manege naar waar we nu zijn, namelijk: trainingstal, pensionstal en fokkerij.
Kun je wat meer vertellen over dit bedrijf?
Ik doe dit samen met mijn moeder. Bij ons kun je terecht voor pensionstalling, training van grondwerk, zadelmak maken, omscholing tot aan het showen aan toe. Sinds vorig jaar geven wij geen manegelessen meer, dus lessen zijn alleen nog mogelijk op eigen paarden. Buiten de paarden uit onze eigen fokkerij verkopen we ook paarden in opdracht van klanten of paarden die we hebben aangekocht voor de handel. We staan een beetje bekend als de ‘Madurodam onder de westernstallen’, maar sinds kort is er een mooi vooruitzicht voor uitbreiding.
Kunnen wij bij Van Dijk Reininghorses ook terecht voor toekomstige reining prospects?
Jazeker. Elk jaar krijgen we uit de fokkerij meerdere veulens uit bewezen bloedlijnen. Het liefste wil ik ze allemaal zelf houden, trainen en dan gaan showen. Omdat dat niet haalbaar is, zijn ze allemaal voor de verkoop. Ik probeer wel elk jaar er minimaal één voor mezelf te houden. De eerste lichtingen laten al zien dat ze over veel talent beschikken. Naar verwachting zullen die eind dit jaar in de show arena verschijnen. Buiten de eigen fok kopen we ook reining prospects aan die ook verkocht kunnen worden.
Met welke bloedlijnen fokken jullie graag? 
Ik zelf hou wel van een lijn als Topsail Whiz. Nu staat die niet altijd bekend als ‘voor iedere ruiter even makkelijk’. Daarom hebben wij voor onze merries ook verschillende lijnen uitgekozen, zoals Topsial whiz, Starlights Wrangler, Gallo del Cielo, Genuine Doc en Doc Bar. Verder heb ik ook heel fijne ervaringen met nakomelingen van Lil Ruf Peppy en Hollywood Dunnit.

Dank je wel!