Interview Peggy de Kraa

31 mei 2014

Peggy de Kraa is een van de meest succesvolle allround ruiters die Nederland kent. Met haar merrie Secondary Asset heeft ze al vele nationale en internationale titels behaald. Tijd voor een paar vragen! Foto: Art N Light

Wanneer ben je begonnen met paardrijden?
Mijn oma heeft mij meegenomen voor mijn eerste paardrijdles toen ik zes werd. Na lessen en dressuurwedstrijden op verschillende maneges kreeg ik op mijn 16e mijn eerste pony: Boris. Een halfarabier ruin van 16. Samen hebben we heel wat avonturen beleefd; dressuur, cross, springen en uiteindelijk western gaan rijden.
Je hebt heel veel verschillende disciplines beoefend in het verleden. Welke discipline(s) vind je het leukst?
Oef, dat is moeilijk om te beantwoorden…. Showmanship, Horsemanship en Hunt Seat Equitation vind ik leuk omdat het om de vaardigheden van de ruiter gaat. Pleasure en Hunter omdat het moeilijk te trainen is. Trail om de precisie en het teamwork wat je met je paard moet ontwikkelen. En Western Riding omdat Daisy en ik er erg goed in zijn…. Dus tjsa…
Je biedt een zeer breed pakket aan van lessen en trainingen qua disciplines. Kun je ons vertellen waarom jij het belangrijk vindt dat je van zoveel markten thuis bent? 
Zoals je in het vorige antwoord al ziet vind ik de onderdelen zelf erg leuk, maar vind het ook belangrijk om klanten zo breed mogelijk op te leiden. Dan hebben ze een degelijke basis waaruit ze uiteindelijk kunnen kiezen wat hun en hun paard het meest ligt. Het voordeel is dat erg veel mensen bij mij uit de voeten kunnen  wat betreft instructie.
Kun je ons wat meer vertellen over Secondary Asset? 
Ik heb Daisy gekocht in november 2009 en ze arriveerde hier in nederland in december van dat jaar. Daisy is geboren in 1999 en is een dochter van Investment Asset en Butterscotch Time. Daisy geeft mij in de wedstrijdbak (bijna) altijd 100%, ze laat me zelden zitten. Ze is erg lief en opgevoed in de omgang en wil erg graag voor mij werken.  Buiten het feit dat ze correct gebouwd is (European Chamion Performance mare 2010, 2011, res champion 2013) en goede bewegingen heeft, kan ze gewoon fantastisch changeren…!
Met jouw merrie Secondary Asset heb je spectaculaire resultaten behaald. Ook zeker in 2013 hebben jullie veel eerste plaatsen veroverd. Samen zijn jullie o.a. 2013 European Champion Senior Western Riding, 2013 European All around champion en 2013 Bayerische Meister Trail & Western Riding. Kun je ons vertellen aan welke overwinning je de meeste waarde hecht en waarom?
Oh, dat is definitief de Europese titel voor de Senior Western Riding… In 2010 liep ik hem mis door een fout van mijzelf, in 2011 behaalde ik brons, in 2012 kon ik helaas niet naar het EK, bij de NSBA EK in 2013 behaald ik zilver… en op het Quarter Horse EK eindelijke de gouden plak! 
Je bent in 2013 Nederlands Kampioen geworden in Western Pleasure, Western Riding en Reserve Kampioen in Trail. Een super prestatie. Hoe voelde je je na deze overwinningen?
Ja geweldig natuurlijk! Bij elke wedstrijd start iedereen met een nieuwe schone lei, het is altijd een moment opname. En op dat moment moeten jij en je paard als een team de hoogst mogelijke prestatie neerzetten. Het is altijd een gaaf gevoel als dat lukt! Erg trots op Daisy!
Je verkoopt ook embryo’s van Secondary Asset. Wat zijn jouw ervaringen met embryo transfers?
Met embryo transplantaties ben je altijd bezig om te rommelen met de natuur. Dat betekent dat er risico’s aan verbonden zitten. Niet zozeer voor de merries als wel dat de kans om een dracht te krijgen kleiner zijn dan bij een “gewone” inseminatie en dracht.
Maar het is zeker een optie als je graag op de merrie waar je mee wilt fokken wil blijven rijden en showen. 
Het je nog tips voor mensen die erover denken een embryo transfer te doen of een embryo te kopen?
Zorg dat je je goed laat voorlichten. Er zijn verschillende kosten aan verbonden. Zo heb je natuurlijk de kosten van het insemineren en het spoelen van de embryo 6-7 dagen later, maar het moet ook weer geïnsemineerd worden in een andere merrie. Voor de draagmerrie betaal je vaak “huur”. Deze prijzen verschillen erg per bedrijf. Ook of de draagmerrie mee naar jou mag of daar blijft staan. Dat betekent dan dus ook dat jouw veulen daar geboren wordt en pas opgehaald kan worden na het afspenen. Op zich geen probleem, maar het is wel handig om hier afspraken over te hebben.  Voor mensen die denken: oh, maar ik heb nog wel een oude merrie die ik daarvoor kan gebruiken: Let goed op, want je heb per embryo vaak 3 merries nodig! Het gaat allemaal om timing. De ontvangende merrie moet precies op een bepaald moment zijn in haar hengstigheid om de embryo in te kunnen brengen…
Sinds december 2013 is jouw eerste trainingsdvd te koop in de webshop op jouw site. Kun je ons een korte samenvatting geven waarover deze trainingsdvd gaat en voor wie deze geschikt is?
Zoals de naam al doet vermoeden is het een dvd met basis oefeningen (Basis Controle Deel 1). Ik behandel wat in mijn lessen de basisoefeningen zijn: bitcontrole, schoudercontrole, ribbenkastcontrole en heupcontrole. Bij elk controle punt zijn er twee of drie oefeningen te zien die ik op verschillende manieren uitleg. En natuurlijk staan de bloopers erop….
Persoonlijk denk ik dat het voor iedere ruiter goed is af en toe terug te gaan naar de basis. Vaak kom je hier de oorzaak tegen van de problemen in moeilijkere manoeuvres. De bedoeling is om nog dit jaar Basis Controle Deel 2 te maken en dan wie weet. Western Pleasure Deel 1? Showmanship at Halter deel 1? Trail deel 1? 
Wil je jouw meest bijzondere / grappigste / emotionele ervaring binnen de westernsport met ons delen?
Na zoveel jaren mee te draaien in de sport zijn er wel honderden momenten die bijzonder waren, maar een paar springen er toch wel uit…!De WRAN NK’s in Marienheem waren altijd heel erg bijzonder. Bijzonder gezellig en met feestjes waar ik mij weinig van kan herinneren. (anderen kunnen mij trouwens wel herinneren….:-) 
Op mijn allereerste internationale wedstrijd met Daisy ben ik vlak voor de camera van de live stream van haar afgevallen in de Hunter…!
Ik heb erg veel bijzondere en emotionele momenten meegemaakt als coach van het Nederlands Jeugdteam (NQHA) in de afgelopen 10 jaar. Ik ben altijd erg trots op “mijn” kids geweest…!
Het NK barrelrace winnen bij de SWRN met mijn allergrootste vriend Zee the Wind…
Eerste keer Nederlands Kampioen worden…
Dank je wel Peggy!