Interview met Jurgen Pouls

11 augustus 2009

In een klein interview vertelt Jurgen Pouls over Tabasco Tari, de Europese Kampioenschappen en hun plannen voor het komende jaar.

Je rijdt Tabasco Tari al vele jaren. Kan je me vertellen wat voor paard het is? 
Tobasco is erg gemakkelijk in de omgang. Hij heeft weinig of geen gebreken en is erg werkwillig in zijn werk. Natuurlijk is hij op wedstrijd wel anders dan thuis, maar dat is ieder paard. Hij is natuurlijk wel al 15 en weet precies wat hij moet doen, maar showsmart kan je het niet noemen. De reden dat hij al zo lang goed presteert is denk ik ook wel te danken aan het feit dat we goed op hem passen. Hij krijgt elke dag gewoon zijn beweging, maar pas twee weken voor de wedstrijd gaan we hem echt trainen.
Tabasco is een bijzonder en uniek paard. Ik hoop ooit nog wel een keer zo\’n paard te vinden, maar dat zal niet makkelijk zijn. Ik heb nu wel een 4-jarige nakomeling van hem staan die hetzelfde karakter en talent als Tabasco heeft. 
 
Heeft deze wedstrijd elk jaar een belangrijke plek in je wedstrijd schema? Richt je je echt op deze wedstrijd met Tobasco?
Natuurlijk komen de Europese Kampioenschappen op mijn lijstje voor. Maar ik kwalificeer me er niet bewust voor. Als ik me heb gekwalificeerd dan ga ik er natuurlijk heen. Het is een leuke wedstrijd. 
 
Je hebt met Tobasco nu voor de vierde keer op een rij de Open Lawson Trophy op de NRHA European Affiliate Championships gewonnen. Wat betekent dat voor jou?
Het is gewoon erg bijzonder en het zegt zeker iets over wat voor paard Tabasco is. Er zijn weinig paarden die dat kunnen evenaren. Het was niet per se een doel voor me om weer die Trophy te winnen. Ik ga erheen om een zo goed mogelijke wedstrijd te rijden en bereid me altijd zo goed mogelijk voor. Ik heb me ingeschreven voor de Lawson Trophy en het Open EK. Voor beide proeven ga er ik er 100% voor. Dat het dan zo uitpakt is gewoon super.
 
Wat zijn de verdere plannen met Tobasco Tari dit jaar?
Ik zal Tabasco Tari dit jaar op het FEI EK rijden voor Nederland. Daarvoor zal ik hem nog een keer ergens scholen. Echt veel scholen hoef ik niet, want ik ken hem gewoon door en door. Ik weet precies hoe ik hem moet voorbereiden en hoe ik hem moet trainen. Op de volgende DRHA show is er een Tabasco Tari Open Lawson Trophy uitgeschreven. Daar achter aan komt een showblok met Tabasco. Dit zal zeker niet het afscheid zijn van Tabasco! Vorig jaar was het een showblok met Footwork Finest en volgend jaar wordt er een andere hengst gekozen. 
 
Tabasco Tari heeft zijn sporen meer dan verdiend in de Reining en is geen jong paard meer. Hoelang denk je dat je hem nog gaat showen?
Het is een feit dat hij al 15 jaar oud is, maar er is nog zeker geen einde in zicht. Hij wordt maar op een paar grote wedstrijden per jaar geshowd, dus we showen hem zeker niet op elke show. Hij vindt het nu nog heerlijk om mee te gaan op wedstrijd. Hij ligt altijd heerlijk languit in zijn stal. Als ik zie dat hij het niet meer leuk vindt, dan stoppen we. Ik kijk gewoon elk jaar hoe hij is en maak dan een plan. 
 
Wat zijn jouw verdere plannen voor dit jaar?
Ik hoop dit jaar met een paar jonge paarden op de Belgische en misschien de Franse Futurity te starten. En natuurlijk is het FEI EK een belangrijk doel voor dit jaar. Het is erg leuk dat we in het team zitten, want het is natuurlijk ook goede promotie voor de ruiter en het paard. Aan het begin van het jaar is mij gevraagd of ik misschien bij het team wilde. Ik ben me vervolgens gaan kwalificeren en nu is het zover.


 


BEDANKT!