Interview met Anky van Grunsven

17 augustus 2009

Anky van Grunsven rijdt al jaren Reining en sinds een paar weken rijdt ze de welbekende \’Whizashiningwalla BB\’ van de Eifel Gold Ranch. Wij van WesternToday mochten haar een paar vragen stellen. Lees hier het interview! (foto: Liesbeth Russel)

 


 


 


 


Wanneer en hoe ben je precies in aanraking gekomen met de reining?
Ik denk dat ik rond 1996 voor de eerste keer in aanraking kwam met de Reining. Ik ken Rieky Young al heel erg lang en toen deed ik al wel eens een demonstratie reining of cutting samen met haar. Maar alles puur voor de lol. Soms was ik er wat intensiever mee bezig en dan weer 10 maanden niet. Na de Olympische Spelen in Hong Kong kreeg ik een westernzadel cadeau. Vanaf dat moment besloot ik echt meer mijn best te gaan doen. Anders zou het natuurlijk ook zonde zijn van het zadel..! Ik besloot het een half jaar te proberen en ben toen regelmatig bij Rieky gaan lessen. Ik mocht ‘Hildas Smart Chick’ een tijdje rijden, maar dat bleek niet het juiste paard te zijn voor mij. Ze was eigenlijk gewoon nog te groen voor me. Een paar maanden geleden ontmoette ik Cira Beack in Las Vegas. Ik was gevraagd om daar mee te doen aan een Reining wedstrijd en vond dat natuurlijk super leuk! Ik kwam met Cira in gesprek en ze vertelde me over haar paard ‘Whizashiningwalla BB’. Na Las Vegas besloot ik eens langs te komen en heb ‘Whiz’ een paar keer gereden. Het klikte heel goed en we besloten samen met de familie Baeck dat ik hem een tijdje kon rijden.Wat is de reden dat je naast de dressuur ook Reining bent gaan rijden?
Op de Olympische Spelen behaalde ik de gouden medaille in de dressuur. Op dat moment had ik het gevoel dat ik alles bereikt had. Ik zocht naar nieuwe uitdagingen en vond dat in de Reining. Ik vind het erg leuk om nieuwe dingen te leren en het houdt me scherp.Heb je ook dingen geleerd in de Reining die je gebruikt in de dressuur?
Niet specifieke dingen. Maar ik ben soms zelf niet consequent genoeg. Bij een dressuurpaard kan je daar nog wel eens omheen, maar in de Reining gewoon niet. Als ik een dressuurproef rijd kan ik soms met bepaalde hulpen toch iets helpen. Dan doe ik een beetje dit en een beetje dat en dan lukt het vaak wel. Maar in de Reining is dat wel heel anders. In de Reining mag je eigenlijk maar heel weinig hulpen geven. Ik moet dus nog minder hulpen geven en nog consequenter worden voor mijn gevoel. Mensen zien veel meer de hulpen die je geeft en daardoor ben ik me er nog meer van bewust. Het feit dat ik Reining rijd, maakt me dus nog bewuster van mijn hulpen en mijn zit. Dat komt zeker ten goede in de dressuur. Reining lijkt zo simpel, maar dat is het zeker niet! Ik kan gewoon goed paardrijden, maar bij de Reining moet ik veel dingen echt anders doen.Rieky Young is een goede vriendin van je en geeft je nu ook les. Hoe is het om allemaal nieuwe dingen te moeten leren?
Ja, erg leuk. Dat is ook precies wat ik wilde. Ik vind het zo leuk om de ‘Whiz’ thuis te rijden en te oefenen. Het is gewoon leuk om iets anders te doen dan de Reining. Ik vind het erg leuk om nieuwe dingen te leren. Dat is denk ik ook wel de reden dat ik het zo leuk vind, dat ik het helemaal niet zo goed kan!Wat zijn je plannen met betrekking tot de Reining wedstrijden?
‘Whiz’ is nu twee weken bij mij en heb hem eerst tien dagen thuis gereden. Vervolgens ben ik ook bij Rieky gaan rijden. Eigenlijk wil ik wel gewoon wedstrijden gaan rijden met hem. Als ik dat niet doe vind ik het ook niet leuk meer. Thuis gaat het super goed, zoals bij iedereen haha. Maar als ik het dan opeens allemaal achter elkaar moet doen, dan wordt het toch wel lastig. Ik les dus ook nog steeds bij Rieky en daar leer ik erg veel van. Ik heb ook niet het gevoel dat ‘Whiz’ anders is op een andere plek. Hij is gewoon een super paard! Ik wil eerst kijken hoe het verder allemaal gaat. Ik wil wel heel graag Reining wedstrijden gaan rijden, puur om ervaring op te doen. Maar het moet allemaal wel passen in mijn wedstrijdschema van de dressuur. De dressuur blijft bij mij op nummer 1 staan en ik moet kijken of ik ernaast nog wat andere wedstrijden kan doen.Klopt het dat je de CRI in Lyon gaat rijden?
Het klopt dat ik me heb ingeschreven voor de CRI in Lyon. Het is een wedstrijd die ik vorig jaar ook gereden heb. Het is het plan dat ik daar in ieder geval ga starten in de dressuur. Op donderdag en vrijdag heb ik dressuurwedstrijden en op zaterdagmiddag is de CRI voor de Reining. Ik ben er toch al met de vrachtwagen en als ik dan de volgende dag de CRI kan starten, waarom zou ik dat dan niet doen? Ik zou er niet speciaal heen zijn gereden, maar als ik er toch ben neem ik ‘Whiz’ maar al te graag mee en blijf een dagje langer. Ik ga absoluut niet om te winnen of om een 74 te rijden, maar gewoon om ervaring op te doen.Er wordt ook vaak gezegd dat je als doel het WK in Kentucky hebt, klopt dat?
Ja,  daar heeft iedereen het over. Maar ik weet het gewoon niet. Ik moet eerst maar eens kijken hoe het allemaal gaat en of ik het echt kan combineren met mijn dressuurwedstrijden. Ik ben nu aan het kijken waar ik kan starten met ‘Whiz’. En ik kan wel paardrijden, maar dat betekent nog niet dat ik meteen in het Nederlandse Team van de Reining kom. Het is gewoon voor mij een super leuke hobby en wat er verder allemaal gaat gebeuren, dat zien we wel! Iedereen kan wel van alles speculeren, maar ik zal eerst eens wat wedstrijden moeten gaan rijden.En als laatste, hoe gaat het met de ‘Whiz’?
Ja, super goed! Het is zo’n lief en eerlijk paard. Iedereen is helemaal gek op hem. Hij staat bij ons lekker in de wei en eet zijn buikje goed rond. Het is wel een erg grappig gezicht, zo’n kleine quarter tussen alle grote dressuur paarden. Ik wil ook graag nog de familie Beack bedanken dat ik de ‘Whiz’ mag rijden. Ik ben daar echt mega blij mee! Het is een erg getalenteerd paard en ik kan heel erg veel van hem leren.


 


Dank je wel!