Interview Judith Vetter

18 december 2011

Judith Vetter uit Duitsland is dit jaar NRHA World Champion Limited Open én Rookie Professional geworden met het paard ‘Hail Of A Nic’. Dit paard is in eigendom van Dorminy Plantation, waar Judith sinds november 2012 hoofdtrainer is. WesternToday sprak met Judith op de NRHA Futurity in Oklahoma City.

Judith Vetter werkt al ongeveer 10 jaar in de paarden branche. Ze heeft o.a. drie jaar voor de reininglegende Bill Horn gewerkt in USA. In 2010 was ze een tijd werkzaam in Nederland. Op de Bright Stables in Borkel en Schaft trainde ze paarden en coachte ze non pro en jeugdruiters. In 2010 vertrok Judith naar Amerika om voor Mike McEntire te werken. Na een paar maanden vertelde Mike haar dat Dorminy Plantation in Georgia een trainer zochten en hij dacht dat dat wel een baan voor haar was.  Sinds november 2010 is Judith hoofdtrainer bij Dorminy Plantation in Georgia. De Dorminy Plantation is o.a. de fokker van NRHA Futurity Champion ´Gunnytrashia´.  Met het paard ´Hail Of A Nic´, dat in eigendom is van Dorminy Plantation, is Judith dit jaar NRHA World Champion Limited Open én Rookie Professional geworden!


 


Hoe omschrijf je \’Hail Of A Nic\’. 
‘Hail Of A Nic’ is een 8-jarige ruin. Hij is geboren en opgegroeid op de Dorminy Plantation in Georgia. Het is een speciaal paard met veel karakter. Hij vindt het bijvoorbeeld fantastisch om buiten te spelen. Zijn ‘nickname’ is niet voor niks Hudini, omdat hij altijd binnen 1 minuut zijn halster af krijgt als je hem even ergens vastzet!


 


Wat was de carrière van ‘Hail Of A Nic’ voordat jij hem ging rijden?


‘Hail Of A Nic’ was al heel veel geshowd voordat ik hem ging rijden. Zijn Life Time Earnings stonden toen als op meer dan $40.000. Veel verschillende ruiters hebben hem geshowd in de voorgaande jaren. Dit paard is echt de favoriet van John Dorminy zelf. Hij bedacht dus ook het plan om te gaan voor een NRHA wereldtitel. Dus we vertrokken in januari 2011 naar de eerste wedstrijd in Florida. Na een aantal wedstrijden wist ik dat het geen makkelijke taak ging worden. Hij was erg ‘showsmart’! Maar dankzij de hulp van top coach Charles Smith is het allemaal gelukt! Charles Smith heeft veel World Champions gecoacht, waaronder ook Shawn Flarida en Tim McQuay! Hij weet als geen ander hoe je paarden die showsmart zijn weer goed showbaar krijgt.Vanaf wanneer wist je dat een wereldtitel mogelijk was?
Na ongeveer 3 wedstrijden realiseerden we ons dat ‘Hail’ en ik best een goed team vormden. De strijd om de wereldtitel werd na 4 maanden showen steeds meer realistisch. We wonnen veel wedstrijden en we werden steeds beter.Wat vond je het moeilijkste in de strijd om de wereldtitel?
Het zwaarste was wel het vele reizen en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de jonge paarden thuis ook goed in vorm bleven. Maar dat is me allemaal gelukt! ‘Hail’ heeft altijd goed gepresteerd en het is me gelukt om hem ‘fresh and happy’ te houden. Dit blijkt wel uit het feit dat hij gedurende het jaar steeds beter werd. In totaal hebben we 30 wedstrijden gereden en dan tel ik de paytimes nog niet mee! Ik heb hem nog gestart op de NRHA Futurity in de Affiliate Championships. Hij voelde helemaal niet als een paard dat zoveel geshowd is. Ik scoorde een 217 in de Rookie Professional en eindigde op de 2de plaats. Toen was het zeker dat we NRHA World Champion waren in de Limited Open en Rookie Professional!Het is een ongelooflijk avontuur geweest met dit paard. We hebben geen enkele wedstrijd gereden waar we geen prijzengeld wonnen! In totaal hebben we 20 Pewter Trophies , 4 Morissons Trophies en meer dan $15.000 prijzengeld verdiend!Wat zijn je plannen voor volgend jaar?
Ik denk dat ‘Hail’ en ik volgend jaar nog een paar keer aan start komen op de 7-up Derby’s. Het is nu eenmaal een wedstrijdpaard in hart en nieren en hij vind het geweldig om in de show arena te presteren!Maar volgend jaar wil ik me vooral focussen op de Futurities en Derby’s. Daarnaast wil ik mijn jeugdruiters coachen en trainen. Mijn eigen doel is om een aantal open finales te halen op de grote NRHA evenementen. Ik wil ook erg graag over de $50.000 Life Time Earnings heen. Dit jaar begon ik met $3.000 Life Time Earnings en ik ben het jaar geëindigd met bijna $25.000 Life Time Earnings! Het moet dus mogelijk zijn!Kom je ooit nog terug naar Europa?
Voorlopig blijf ik nog in Amerika, maar wie weet!