Interview Giomani Puts

15 april 2014

De 18-jarige Giomani Puts is een enthousiaste en succesvolle jeugdruiter en maakte afgelopen jaar ook deel uit van het Nederlandse Junioren team. Tijd voor een paar vragen!

Hoe kwam jij voor het eerst in aanraking met de westernsport?
Ik kwam al in aanraking met de westernsport toen ik een jaar of vier was. Ik ging toen altijd mee naar de paarden met mijn zus Roxanne. Ik vond het toen al helemaal leuk en mocht altijd op de Shetlanders, die daar stonden, rijden. Een paar jaar later ging ik op paardrijles op een manege bij ons in de buurt, wat toevallig een westernmanege bleek te zijn. Ik had op die leeftijd eigenlijk nog nooit van westernrijden gehoord, maar het leek me een leuke uitdaging! 
Ben je meteen Reining gaan rijden of heb je ook andere disciplines gereden? 
Nee, in het begin heb ik eigenlijk alles wel gedaan met mijn pony Jolly Jumper. Van Barrelrace tot Pleasure! Toen ik later mijn eerste Paint Horse, Magic From Rio, kreeg, ben ik mij meer gaan verdiepen in Pleasure, Horsemanship, Hunter en Halter. Magic was erg goed in Pleasure, en deze discipline vond ik mede daarom ook erg leuk! Ondanks dat Magic geen reining-paard was, heb ik ook met Magic wat reining gedaan, maar hij was natuurlijk beter in Pleasure. Om op een hoger niveau in de discipline Reining te komen, hebben we toen Color Me Cuervo als anderhalf-jarige hengst gekocht. Ik begon mij steeds meer te interesseren voor de Reining en nu jaren later weet ik niet meer anders!
Vorig jaar zat je in het Junioren kader van de KNHS en kwam voor Nederland uit op het EK Junioren in Italiƫ. Jullie hebben in de teamcompetities een zilveren medaille behaald! Hoe kijk je terug op terug op deze wedstrijd?
Het was echt een hele gave ervaring! Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Het zou mijn eerste EK worden, wat ik best spannend vond. We hadden van te voren natuurlijk hard getraind en ons gekwalificeerd voor het team, maar je weet nooit hoe het uit gaat pakken als je eenmaal daar bent! Uiteindelijk ben ik heel tevreden, vooral over hoe Color zich daar gedragen heeft. Hij was hartstikke braaf! 
Hoe vind je het om in het jeugdteam van de KNHS te zitten?
Ik vind het heel leuk om in het team van de KNHS te zitten. Elke training leer ik weer veel en hebben we weer veel dingen om thuis mee aan de slag te gaan! Laatst kregen we zelfs een training van Dell Hendricks. Erg leuk en leerzaam! 
Je bent nu achttien jaar oud. Ga je dit jaar voor een plek in het Young Riders team voor het EK in Zwitserland?
Ja, ik ga zeker weer mijn best doen en keihard trainen om weer zo goed mogelijk te kunnen presteren!
Wat zijn verder je plannen voor dit jaar?
Ik wil me dit jaar, naast Color, ook veel op mijn hengst Einstein For Sail gaan concentreren. Ik zou graag nog met Einstein de Europese Derby willen rijden en met Color zou ik natuurlijk graag weer het FEI EK willen rijden en misschien nog het EK van de Paints. Tussendoor ga ik ook nog een paar DRHA shows en NRHA Belgium shows starten. 
Per 1 september 2013 is jullie familie gestart met de Goldenway Stables te Woubrugge. Wat zijn jouw taken binnen het bedrijf?
Ik strooi in de ochtend de stallen aan de westernkant op en zet de paarden binnen en buiten. Tussen de middag voer ik de paarden met het personeel en in de avond voer ik meestal met mijn ouders de paarden. Er zijn natuurlijk nog zat andere dingen te doen, zoals vegen en zorgen dat alles er netjes en verzorgd uitziet!
Hoe vind je het om samen met je familie deze pensionstal te runnen? Kun je een paar leuke en minder leuke kanten noemen?
Het is super leuk om met elkaar zo\’n stal te runnen! We werken met elkaar hard om het iedereen naar het zin te maken en het is gewoon heel leuk om dit met je familie te kunnen doen. Eigenlijk zijn er alleen maar leuke kanten! Maar als ik een minder leuke kant zou moeten noemen, is het het elke dag vroeg opstaan, haha! 
Als je drie dingen mag noemen waarmee Goldenway Stables zich onderscheidt van andere stallen, wat zouden die drie dingen zijn?
Goldenway Stables is centraal gelegen in het Groene Hart dus voor iedereen goed aan te rijden. Ook hebben we veel land, zodat de paarden lekker naar buiten kunnen in een groep of apart. We hebben ook nog een super gezellige kantine en natuurlijk super gezellig personeel!
En tot slot, wat wil je later worden?
Ik zou later graag goede paarden willen fokken en trainer willen worden. 

Dank je wel!