Interview Frans van der Meer

19 november 2012

Frans van der Meer (50) is geen onbekende in de reiningsport, want met meer dan $43.000 LTE is hij een van de meest succesvolle non pro ruiters in Nederland. Onlangs won hij de NRHA Breeders Non Pro Bit Futurity met zijn eigen gefokte merrie MC Jacs Tuff Girl.

Per 1 november 2012 is Frans open ruiter en begint hij zijn eigen trainingsstal ‘Westpoint Stables’. Reden genoeg voor een aantal vragen!

Even beginnen bij het begin. Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Ik ben met paarden in aanraking gekomen toen ik 6 jaar was. Rond mijn 25e leerde ik iemand kennen die toen zijn eerste Quarter had gekocht. Na een jaar of tien recreatief western gereden te hebben ontdekte ik Reining op een wedstrijd die bij ons in de buurt was. Dit heeft mij zo gefascineerd dat ik bij de Reining ben gebleven. 
Je richt je volledig op de reiningsport. Waarom heb je gekozen voor deze discipline binnen het westernrijden? 
Reining heeft veel verschillende manoeuvres zoals de slidingstops, de spins en de cirkels. Dit maak het erg afwisselend. Deze afwisseling gecombineerd met snelheid, finesse en de moeilijkheidsgraad van deze sport maakt het voor mij een echte uitdaging. 
Bij wie ben je in de leer geweest? 
Ik ben begonnen bij Vern Sapergia. Bij hem heb ik mijn beginselen van de Reining geleerd. Maar vooral ook veel horsemanship, wat ik nu nog veel gebruik. Van Bernard Fonck en Cira Baeck heb ik daarna veel mogen leren. Met hun ben ik door gegaan met de Reining en zij hebben mij verder geholpen met de wedstrijdsport. Dit gecombineerd met veel kleine landelijke en grote internationale wedstrijden met verschillende paarden hebben mij de basis gegeven die ik nu heb. 
Wie bewonder je? 
Er zijn meerdere voorbeelden van goede ruiters binnen de reiningsport. Ik bewonder vooral die ruiters die een paard op een goed niveau kunnen brengen en over langere periode constant kunnen showen. 
Je was een lange periode zeer succesvol met Gump Wasa Gambler BB en daarna kwamen je jonge paarden FS Twist N Spark, All Are Pleased en MC Jacs Tuff Girl. Wat is je mooiste prestatie / herinnering als non pro ruiter? 
Het mooiste was toch wel de NRHA Breeders Futurity dit jaar in Kreuth te winnen met MC Jacs Tuff Girl. Dit is extra waardevol voor mij omdat wij haar zelf gefokt hebben en ik haar zelf heb getraind.  June (MC Jacs Tuff Girl) heeft een speciaal plekje in mijn hart!
Per 1 november 2012 ben je professioneel trainer geworden. Wat heeft je doen besluiten om open ruiter te worden? 
Werken met paarden is altijd al mijn passie geweest. Ik ben dit jaar 50 geworden en ben gaan nadenken over wat ik nog graag zou willen doen. Toen heb ik besloten mijn levenslange passie te gaan volgen. Gelukkig steunt mijn vrouw Karin mij hier volledig in en gaat mee in deze uitdaging. 
Je hebt sinds kort je eigen trainingsstal ‘Westpoint Stables’. Vertel hier eens wat over.
Westpoint-Stables hebben we al meer dan tien jaar. De stal ligt in Schalbruch. Een dorpje net over de grens bij Born in Duitsland. We beschikken over meer dan 20 boxen en een binnen- en buitenbak met reiningbodem, waardoor we het hele jaar door kunnen trainen. 
Wij geven de paarden de best mogelijke verzorging waaronder dagelijks weidegang. Voor ons is het belangrijk dat zowel de eigenaar/ ruiter als het paard zich thuis voelen.

Wat maakt jou een goede trainer? 
Hmmm….Ik ben van mening dat het beter is een paard voor je te laten werken dan hem daartoe te dwingen. Ik werk met veel rust maar ben toch consequent, waardoor de paarden weten waar ze aan toe zijn zonder onnodig stress te creëren. Daarbij is ieder paard verschillend, de uitdaging is om in alle paarden het beste naar boven te halen. Ik vind het belangrijk dat de ruiter met zijn/haar paard samen groeit en leert. Hierdoor vind ik het heel leuk mensen te coachen zowel tijdens de show als thuis. 
Wat zijn je doelen voor de komende periode?
Mensen helpen `HAPPY ` te worden samen met hun paard! Daarnaast wil ik graag zo veel mogelijk showen. Zowel nationaal als internationaal. Omdat dit mijn eerste showjaar als open ruiter wordt heb ik mijzelf nog geen concreet showdoel gesteld. 
Welke eigenschappen zie je graag in een (reining) paard en van welke bloedlijnen ben je fan? 
Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde bloedlijn. Daarom hebben onze paarden ook allemaal verschillende bloedlijnen. Dat maakt het juist een leuke uitdaging. 
Goede eigenschappen zijn natuurlijk: Veel eigen stijl, veel stopvermogen, veel draaivermogen, atletisch, een goede ´mind ` en zo zijn er nog veel meer. Maar bovenal denk ik dat je een paard moet accepteren zoals hij is, inclusief zijn tekortkomingen. Het is juist de uitdaging om hier het beste uit te halen en zijn goede punten te benadrukken. Ik ben zelf niet perfect en verwacht dat dan ook niet van een ander.
Wat doe je graag naast het paardrijden?
Ik besteed mijn tijd graag aan leuke dingen doen met Karin en onze dochters. We gaan graag skiën, naar de bioscoop of uiteten. Daarnaast vind ik het ook leuk om zelf te kokkerellen.