Interview Ernst Claassen

18 augustus 2012

Ernst Claassen (34) timmert op dit moment hard aan de weg en is internationaal succesvol met verschillende paarden. Reden genoeg voor een aantal vragen…!

Je bent geen onbekende in de reiningsport, maar toch even terug naar het begin. Je bent 34 jaar en werkt op dit moment voor El Picadero in België. Hoe ben je ooit in aanmerking gekomen met de Reiningsport? 

Ik ben begonnen met pony rijden op de manege in Eersel. Een paar mensen reden daar \”western\” en ik vond dat helemaal het einde. Via mijn opleiding in Deurne ben ik stage gaan lopen op verschillende trainingsstallen (Reining) en heb in die tijd erg veel geleerd van Peter Simons. Na mijn opleiding heb ik ruim een jaar cutting paarden gereden en getraind, maar daarna ben ik toch teruggegaan naar de Reining. 
Je hebt een tijd voor jezelf gewerkt en daarna ben je trainer geworden bij Star Reiners in Sterksel. In 2011 ben je gaan werken voor El Picadero in België. Heb je de bewuste keuze gemaakt om voor iemand te gaan werken in plaats van een eigen ‘stal’ te hebben?

Het was in eerste instantie niet echt een bewuste keuze, maar is het meer zo gelopen. Ik gaf al een avond in de week les in Sterksel toen dat bedrijf werd overgenomen door Erik en Michelle De Werdt. Op “aandringen” van de vorige eigenaren ben ik met hen in gesprek gegaan en we zijn uiteindelijk tot een samenwerking gekomen waarin ik deels in loondienst en deels zelfstandig was. Sinds februari 2011 had ik paarden in training van Steve en Gina Vannietvelt. Toen zij mij vroegen om vanuit hun stal in België te gaan werken hebben we eigenlijk dezelfde formule doorgevoerd. Ik ben op dit moment dus deels in loondienst en deels zelfstandig. Dit geeft mij enerzijds de vrijheid om trainingspaarden van buitenaf aan te nemen en anderzijds de mogelijkheid om voor Steve en Gina goede paarden te rijden en te showen. Daarnaast coach is beide ruiters zowel thuis als op de show. Om voor Gina en Steve te gaan werken was voor mij wel echt een bewuste keuze, maar het betekende wel dat ik moest verhuizen naar 250 km verderop. Maar de kans om goede paarden te rijden en ook de mogelijkheden om verder te leren spraken mij erg aan. Dit zijn kansen die je als zelfstandige niet zo eenvoudig kunt creëren, maar die naar mijn idee erg belangrijk zijn om verder te komen. Ik ben Gina en Steve daar ook erg dankbaar voor. 
Je reist op dit moment door heel Europa met de paarden van El Picadero. Hoe bevalt het je om veel onderweg te zijn en dus weinig thuis?

Het reizen is soms wel zwaar, maar de kansen voor mij zijn erg groot. Je leert altijd enorm veel op de grote wedstrijden en als een van ons dan ook nog naar huis gaat met een mooie prestatie dan zijn we alle kilometers zo weer vergeten. Het weinig thuis zijn is wel eens vervelend, vooral voor mijn kinderen. 
Wat vind je je beste rijprestatie tot nu toe?
 
Ik geloof niet dat er voor mij 1 prestatie is, al zijn er wel een paar hoogtepunten die er voor mij persoonlijk uitspringen. Zoals het winnen van de Limited Open, de Intermediate Open en de Open op een DRHA show met Star G Hot Peppy, het behalen van de finale in de Duitse en European Futurity, het overschrijden van de Limited Open grens en het winnen van de Intermediate Open Ancillary class op de European Futurity. Maar ook een drie-jarige die je voor de eerste keer mee neemt en die dan erg zijn best doet voor je is voor mij iets wat me erg blij maakt.
Wat is je ultieme droom?
 
Onder het bord \”Gateway of Champions\” in Oklahoma City (USA) door te rijden met een zelf getraind paard! Ook het winnen van de European Futurity met een zelf getraind paard staat op mijn verlanglijstje. 
Welke eigenschappen zie je graag in een paard?
 
Ik zie graag een paard met een groot hart. Ze mogen dan al iets minder in talent of conformatie zijn, maar als ze de wil hebben om het te doen kom je een heel eind. 
Van welke bloedlijnen ben je fan?

Ik heb niet echt een favoriete bloedlijn, wel kijk ik altijd naar de moeders kant. De merries zijn voor mij erg belangrijk. 
Wie bewonder je? 

Eigenlijk is dat een paard… Wimpys Little Chic! Een ongelofelijke merrie die in mijn ogen gedaan heeft wat geen ander paard ooit gedaan heeft. Als ruiter kijk ik erg op naar Bernard en Ann Fonck, een duo met erg veel passie, toewijding en gevoel en altijd bereid om een ander te helpen. 
Wat doe je graag naast het paardrijden?

Mijn schaarse vrije tijd breng ik meestal door met mijn kinderen en als het hun naar de zin is geniet ik ook.