Interview Arjan van de Watering

9 april 2014

Arjan van de Watering kwam vorige week aan start met Whizards Lil Ruf op de NRHA Non Pro European Futurity. Hij wist de level 1 voorronde te winnen en eindigde in de finale op de 4de plaats in level 1 en op de 5de plaats in level 2 en 3! Een super prestatie en daarom stelden we ook Arjan een paar vragen!

Kun je wat vertellen over je paard Whizards Lil Ruf? 
Whizards Lil Ruf (Whizard) is een 4 jarige ruin. Tijdens onze zoektocht naar een nieuw jong paard zijn we ook naar 23 Quarter Horses in Italië geweest en daar vonden we Whizard.  Hij is een zoon van Sail on top Whizard en Lil Trouble Miss (Lil Ruf Peppy). Whizard was van Ann en Bernard Fonck en is in ons eigendom vanaf maart 2013.
Met welke verwachtingen ben je vertrokken naar Kreuth? 
Eigenlijk zonder hoge verwachtingen. Een finaleplaats zou super zijn, maar ik hield er serieus rekening mee dat we de dinsdag na de voorronde al huiswaarts zouden gaan. Het niveau is hoog en door de jonge leeftijd is het paard nog niet altijd stabiel. Het kon dus alle kanten op.
Je won de voorronde van de Level 1 Non Pro European Futurity en plaatste je ook voor de finale van level 2 en 3. Was de druk er toen vanaf of werd je juist extra zenuwachtig voor de finale? 
Dat ik de voorronde van de level 1 won en 3e en 6e werd in respectievelijk level 2 en 3 had ik echt niet verwacht.  Hierdoor was ik  gelijk geplaatst voor de finales en hoefde ik geen consolation round te rijden. Dat was absoluut een goed gevoel. Ik had op Whizard al een flinke wissel getrokken in de voorbereidingen op de voorronde en we hadden hierdoor de gelegenheid even tot rust te komen. Alle aandacht die ik kreeg met het winnen van de voorronde, was een onverwacht element die wel wat effect had. Allerlei interviews, artikel in het Futurityblad,  vermeldingen op de site van de NRHA, Euro-Futurity, Westerntoday en natuurlijk Facebook leidde tot vele (overigens leuke) reacties en aandacht. Ik moet erkennen dat dit toch wel enige prestatiedruk met zich meebracht voor de finale.  
Hoe voelde je paard aan tijdens het inrijden en tijdens je finale rit? 
De nacht voor de finale voelde Whizard erg goed. Hij werd in Kreuth zelfs met de dag beter. Dat had ook zeker met de begeleiding van Bernard te maken. Tijdens het inrijden de volgende dag merkte ik dat we misschien te vroeg gepiekt hadden. Hij deed absoluut zijn best maar het  raakte niet het niveau van de avond en dagen daarvoor. Ik besloot toen om de run veilig te rijden en hem niet over de rand duwen. Zover zijn we nog niet, dan valt alles uit elkaar en bovendien heb ik daar zelf later last van als hij vertrouwen in de ring zou verliezen. Tijdens mijn finalerit voelde ik dat het een goede beslissing was hem niet teveel te pushen. Hij bleef goed te rijden en deed zijn ding. Het zou niet de winnende rit zijn, dat besefte ik me. Uiteindelijk was het goed genoeg voor respectievelijk een 4e  en 2x 5e plaats, een mooi resultaat!
Wat zijn je verdere plannen met Whizards Lil Ruf? 
Whizard lijkt een goed non pro paard te worden. Hij kan alle manoeuvres plussen, is vergevingsgezind en maakt zich niet druk. Het plan is om hem dit jaar verder te showen (wellicht nog een futurity) en trainen, op naar de derby’s volgend jaar…!

Dank je wel!