Influenza uitbraak in Nederland

23 december 2018

Vandaag is in het nieuws gekomen dat er een influenza uitbraak is in het zuiden- en het midden van Nederland. Het is nog niet bekend bij welke stallen het Influenza virus is uitgebroken, maar wel is bekend dat het een nieuwe variant lijkt te zijn. De normale influenza enting beschermd het paard wel, maar voor deze variant helaas niet 100%. Goed gevaccineerde paarden kunnen ook ziek worden, maar de symptomen zijn vaak wel minder ernstig.

 

Influenza is een zeer besmettelijke griepvirus voor paarden en kenmerkt zich door hoge koorts (meerdere pieken), hoesten en snotneuzen. Dikke benen passen ook bij dit virus. De paarden zijn vaak erg ziek en eten dagen niet. De herstel periode neemt vaak weken in beslag.
De incubatie tijd kan variëren van 1 tot 3 dagen, maar soms ook langer. De paarden kunnen het virus al verspreiden voordat ze zelf ziek worden. De dierenarts kan het paard dat besmet is met het virus wel behandelen.

Belangrijk is dat de bedrijven die te maken hebben met het influenza virus het bedrijf per direct sluiten. Ook bij de verdenking van het virus is het belangrijk dat er geen nieuwe paarden en of uit gaan. De dierenarts kan een diagnose stellen door middel van een neusswap.

Het is van groot belang dat stalhouders en individuele eigenaren zich realiseren dat bij verdenking op een influenza-infectie toch op pad gaan naar andere bedrijven of wedstrijden uitermate onverantwoordelijk is! Ook het organiseren van wedstrijden of evenementen op bedrijven waar een infectie heerst is echt onverstandig én onverantwoordelijk. Equine influenza is duidelijk ‘besmettelijker’ dan Rhinopneumonie omdat het virus ‘sterker’ is en zich makkelijker door de lucht over enige afstand kan verspreiden.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Klik hier voor meer informatie over het influenza virus.