Het verhaal achter Equisana Stables

1 juli 2019

Equisana Stables wordt gerund door Eva Hemelrijk. In Kraggenburg heeft ze een bedrijf opgericht dat zich richt op periodieke stalling voor paarden en ze biedt diensten aan zoals Zouttherapie en de Vitafloor. Lees hier meer over dit mooie jonge bedrijf en de enthousiaste ondernemer Eva.

Hoe is Equisana Stables tot stand gekomen?
Ik heb altijd de droom en ambitie gehad om mijn eigen paarden aan huis te hebben en te kunnen combineren met een paardenbedrijf.

Ik heb eigenlijk nooit Amsterdam willen verlaten, maar het was niet haalbaar daar een locatie te vinden. Op een gegeven moment werd de droom belangrijker dan mijn woonplaats en toen kwam de een geschikte locatie op ons pad.

Waar richt Equisana Stables zich op?
Equisana Stables richt zich op periodieke stalling van paarden, voor revalidatie, vakantie en zouttherapie. Onze kracht ligt in de kleinschaligheid. Wij hebben 10 boxen en ik heb daar bewust voor gekozen. Dit omdat ik de interactie met paarden heel leuk vind en op deze manier kan ik elk paard altijd zelf verzorgen. Ik merk dat eigenaren het gevoel hebben alsof hun paard gewoon thuis staat.

Zouttherapie is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Waar is de interesse ontstaan voor deze therapie?
De zouttherapie kwam op mijn pad doordat een vriendin mij wees op een artikel van de grondlegger van zouttherapie bij paarden, de Australiër Richard Butterworth. Ik heb er alles over gelezen, heb contact opgenomen met Richard en zo is het balletje gaan rollen. Mijn interesse voor zowel mezelf als voor mijn dieren heeft altijd al op het “natuurlijke” gelegen. Zo werk ik ook veel met kruiden, vitamines en mineralen. De zouttherapie is 100% natuurlijk, eeuwenoud en toch innovatief. Dit sprak mij erg aan.

Zouttherapie voor paarden was in heel veel landen al beschikbaar en heeft al heel veel goede resultaten gegeven. Nederland liep wat dat betreft achter, dus ik vond het een mooie kans deze vorm van therapie in Nederland te introduceren.
Er was nog 1 iemand bezig zouttherapie te introduceren in Nederland, Max Willemsma. Ik heb contact met hem gezocht en samen hebben we bedacht dat het misschien sterker zou zijn als we klanten meer mogelijkheden konden geven. Zo is de naam Equizouttherapie ontstaan. Max kan de therapie aan huis  bezorgen dmv zijn trailer en ik heb de vaste zoutbox op Equisana Stables. Inmiddels hebben wij nog een collega erbij met een trailer en zijn we met zijn drie zodat we meer dekking in Nederland en Belgie kunnen geven.  Ieder van ons is eigen baas, maar samen wisselen we veel ervaringen uit,  en maken we reclame voor het merk Equizout. Wij staan onder andere garant voor goede, en als enige in Nederland, medisch gecertificeerde apparatuur, waardoor we de beste resultaten behalen. We zijn nu twee jaar verder en ik mag het geen wondermiddel noemen….maar ik heb al veel wonderen zien gebeuren. De therapie slaat enorm goed aan. Ik verbaas me nog elke keer wat de zouttherapie kan betekenen voor paarden.

Wat houdt zouttherapie precies in?
Als je aan zouttherapie denkt, denk je al snel dat alleen paarden met luchtweg klachten hier baat bij hebben. Niks is minder waar. Onze Equizouttherapie zorgt inderdaad voor schone luchtwegen en longen, maar daalt doordat het zo klein vermalen wordt ook neer op de gehele vacht. Zowel inwendig als uitwendig kan het zout zijn werk doen. Zo hebben we ook al veel huidproblemen op kunnen lossen of kunnen verbeteren. Het is bewezen dat de kracht van het zout niet alleen antibacterieel werkt, maar ook de witte bloedcellen enorm verhoogd, hierdoor zorgt het dat de algehele weerstand van een paard omhoog gaat. Wij zetten de zouttherapie daarom ook steeds vaker preventief in en zien bijvoorbeeld ook sneller herstel bij sportpaarden. Wij raden dan ook zeker bij sportpaarden 2 tot 3 kuren van drie dagen aan, om problemen, zoals bijvoorbeeld stofallergie te voorkomen en de weerstand goed op peil te houden.

 

 

Wat bieden jullie nog meer?
Wij beschikken ook over de Vitafloor. Dit was zo ongeveer het eerste apparaat wat ik aangeschaft heb. In de eerste instantie voor mijn eigen paarden. Ik had al zoveel goeds gehoord van de Vitafloor en vind het nog steeds een bijzonder apparaat om in te zetten bij revalidatie paarden. Niet alleen bij blessures geeft de Vitafloor goede resultaten, maar ook om bijvoorbeeld vakantie paarden in shape te houden of zouttherapie paarden van een goede bloedsomloop te laten voorzien. Ik ben heel blij dat ik de Vitafloor heb aangeschaft.

Waar geniet je het meeste van?
Het mooiste aan mijn werk vind ik de zoektocht naar de oorzaak van de paarden die hier gebracht worden. De interactie met de verschillende paarden, mijzelf en de eigenaren. Vooral de zouttherapie paarden die binnen komen met een probleem aan de  longen of luchtwegen. Heel veel paarden en eigenaren hebben al een hele lange weg afgelegd van kliniek naar kliniek en er wordt  vaak geen aanwijsbare oorzaak gevonden. Veel paarden krijgen dezelfde medicatie toegediend en het lost even de problemen op om vervolgens keihard terug te komen en geen medicijn dat dan nog helpt. Paard krijgt de stempel COPD en daar kun je het mee doen. Alle medicatie alsook zouttherapie zijn symptoombestrijders. Nu heeft de zouttherapie als voordeel, dat het 100% natuurlijk is en nergens anders in het lichaam schade aan kan brengen, zoals bepaalde medicijnen dit wel doen. Op het moment dat je je paard zijn luchtwegen bijvoorbeeld schoon hebt, of met medicijnen of met zouttherapie en je weet geen oorzaak van waar het probleem vandaan kwam/komt, en je gaat op dezelfde voet verder, dan kun je verwachten dat het probleem weer terugkomt. Dus het belangrijkst is te achterhalen waardoor  het paard lichamelijk in de problemen is  gekomen, daarna het paard behandelen en dan zorgen dat je aanpassingen doet in bijvoorbeeld het management. Doordat ik zo intensief bezig kan zijn met de paarden, ze goed kan monitoren hier, in hun stal…buiten en het gedrag in zoutbox, en veel overleg heb met de eigenaren, is het bij de meeste paarden die hier geweest zijn aardig gelukt te achterhalen wat de oorzaak was. Als zo een paard dan na 10 dagen weer naar huis gaat, de eigenaren bepaalde aanpassingen hebben gedaan, we veel contact houden over de vorderingen van het paard en ik dan de fotos en filmpjes krijg na een aantal weken dat zon paard weer blij, en gezond is , ja dan geeft mij dat heel veel voldoening.

Waar ben je heel trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik Equisana Stables kan runnen met mijn familie. Dat men bewust kiest om zijn of haar paard in alle vertrouwen bij mij achter te laten en dat ik zoveel kan betekenen voor een paard zijn gezondheid. Ook ben ik trots op het feit dat ik met veel klanten tot nu toe nog steeds contact heb en bij veel klanten een bewustwording van de gezondheid en omgang met hun paard teweeg heb kunnen brengen.