FEI Spotlight: Roy van der Hoeven

4 augustus 2017

Met de FEI kampioenschappen in zicht willen we graag de Nederlandse teamleden aan jullie voorstellen. De komende twee weken komen alle 13 ruiters die van 9-12 augustus aan start komen in Zwitserland aan het woord. Vandaag is het senior ruiter Roy van der Hoeven uit Wijdewormer.

Vertel wat over jezelf:
Ik ben geboren in Zoeterwoude dorp en woon momenteel in Wijdewormer, Noord Holland. Ik ben verloofd met Anouchka van de Pol en we hebben samen een zoontje van 4 jaar genaamd Matthew.

Je komt aan start met ‘A Chic On Whiskey’. Wat voor paard is zij?  
‘A Chic On Whiskey’ is een 7-jarige dochter van ‘Smart Chic Olena’ die ik eind van haar tweede jaar heb gekocht. Ze was niet zadelmak en ik wilde haar toevoegen aan onze groep fokmerries. Uiteindelijk heb ik toch besloten om haar zadelmak te maken en al snel bleek hoeveel talent ze had. Uiteindelijk heeft ze de L3 Open European Futurity finale gehaald, meervoudig Nederlands Lampioen WRAN, Belgisch kampioen PRAB, German Open Champion en ze staat momenteel 2e in DRHA Open Buckle Standings.
Ze heeft vorig jaar zelf een merrieveulen van ‘Arc Gunnabeabigstar’ op de wereld gebracht en dit jaar middels een embryo transplantatie een hengstveulen van Inferno Sixtysix. Ik heb zelf nog geen merrie meegemaakt met zo een meegaand karakter als zij.

Waarom is dit paard zo speciaal voor jou?
Haar karakter maakt haar bijzonder en tevens haar talent. In eerste instantie was het de bedoeling voor mij om ‘Best Shining Stud’ te kwalificeren voor het FEI EK, maar door een lichte blessure ging dat helaas niet lukken. Hopelijk gaan onze resultaten op dit EK goed genoeg zijn om verder te gaan naar de WEG 2018. Dan proberen we het nog eens.

Hoe bereid je je voor op het komende kampioenschap in Zwitserland? 
Ik probeer hetzelfde ritme in alles aan te houden met mijn paard en haar proberen te laten pieken op dit FEI EK. Don Boyd heeft mij hier veel mee geholpen. Het belangrijkste is denk ik je paard te vertrouwen op wat ze kan en niet te focussen op wat je zou willen dat ze kan.

Hoe vind je het om voor Nederland uit te komen en om met een team aan start te komen?
Een enorme eer en showen voor Oranje maakt alles wel net even specialer.

Waar kijk je het meeste naar uit in Zwitserland?
Het meest kijk ik uit naar de samenwerking met alle teamleden. Reining is een individuele sport, maar alleen kom je er niet. Iedereen heeft altijd hulp nodig en er zijn altijd dingen die te verbeteren zijn. Dit FEI EK laat zien dat uiteindelijk iedereen dezelfde richting op wil en dat je dat met elkaar moet doen.

Wat zijn je eigen verwachtingen en de verwachtingen van je team?
Ik verwacht dat iedereen een goede proef gaat rijden en zijn beste beentje voorzet. Waar we uiteindelijk eindigen zal de tijd uitwijzen.

Bedankt Roy en succes in Zwitserland!