FEI Spotlight: Jurgen Pouls

6 augustus 2017

Met de FEI kampioenschappen in zicht willen we graag de Nederlandse teamleden aan jullie voorstellen. De komende twee weken komen alle 13 ruiters die van 9-12 augustus aan start komen in Zwitserland aan het woord. Vandaag is het Senior Rider Jurgen Pouls uit Grathem.

Vertel wat over jezelf:
Ik ben geboren en opgegroeid in België, maar intussen heb ik al meer als 10 jaar de Nederlandse nationaliteit. Ik run samen met mijn levenspartner Wendy Patist een trainingsstal op Reining Center Meertenhof. Samen hebben we een dochter Jessey
en zijn in blijde verwachting van ons tweede dochtertje.

Je komt aan start met ‘Paula First Gun’. Wat voor paard is zij?  
‘Paula First Gun’ is een 7-jarige merrie en we noemen haar ook wel ‘Face’. Vader is de legendarische ‘Gunner’ uit de merrie ‘Smart Lil Paula’ (Color Me Smart x Paula Tari). Zij is gefokt en in eigendom van Willem Jan Langedoen en Fabienne Stevens.  Samen met deze merrie heb ik meerdere titels behaald in de afgelopen jaren. Dit jaar ben ik haar voor het eerst gestart in de CRI’s en in Mooslarque werden we CRI Champion en CRI reserve Champion geworden.

Waarom is deze merrie zo speciaal voor jou?
‘Face’ is als 3 jarige bij mij in training gekomen en sindsdien is het nog steeds een van mijn favoriete paarden. ‘Face’ is een hele lieve en eerlijke merrie die altijd haar best doet voor me. Ik heb momenteel vooral jonge paarden in training staan. Face is een van de weinige die daarmee voldoet aan de eisen van de FEI. Daarmee was de keuze niet heel moeilijk. Ik ken haar door en door en voel me erg goed op haar dus de keuze om met haar te proberen in het team te komen was snel gemaakt.

Hoe bereid je je voor op het komende kampioenschap in Zwitserland? 
Ik bereid haar voor zoals ik ze altijd voor grotere internationale shows voorbereid. Ze heeft nog even vrij gehad tussendoor en we zijn nu weer aan het trainen. Ik vind het het belangrijk ervoor te zorgen dat ze goed in hun vel zitten en fit zijn. De laatste dagen voor vertrek doe ik niet teveel met haar. Als je nu nog hard moet gaan trainen zo vlak voor de wedstrijd ben je al te laat.

Hoe vind je het om voor Nederland uit te komen en om met een team aan start te komen?
Ik ben natuurlijk al vaker voor Nederland uitgekomen en dat is altijd toch wel speciaal. Ik denk dat we deze keer een goed team hebben en ben erg blij met deze samenstelling. Ook omdat wij elkaar allemaal kennen en goed met elkaar omgaan.  Dit is wel de eerste keer dat ik zelf als ruiter in het team voor Senioren meega én tegelijkertijd als trainer voor het jeugdteam. Dat maakt het wel extra speciaal. Ik ben nu al erg trots op het jeugdteam omdat zij zich in grote getalen hebben gekwalificeerd en de kwaliteit is enorm vooruit gegaan.

Waar kijk je het meeste naar uit en wat zijn je verwachtingen?
Ik kijk het meest uit naar een gezellig samenzijn wat hopelijk zal resulteren in een goed resultaat.
Natuurlijk gaan we voor het maximale. Wat dit is hangt af van veel factoren. Het is lastig dit vooraf te zeggen. Ik hoop dat iedereen fit is (zowel ruiters als paarden) en zich op zijn best kan presenteren en presteren. Dan kunnen we een heel eind komen!

Daarnaast wil ik graag van gelegenheid gebruiken om mijn dank te uiten aan de KNHS. Zij hebben de afgelopen periode veel geïnvesteerd in onze Reining sport om ervoor te zorgen dat we met een goed team naar dit EK en WK kunnen gaan. Speciale dank hiervoor aan Adrianne van Waardenburg, Maarten van der Heijden en Lia Verhoeven die altijd voor ons klaarstaan, dank!

Bedankt Jurgen en succes in Zwitserland!