FEI Spotlight: Jody IJfs

3 augustus 2017

Met de FEI kampioenschappen in zicht willen we graag de Nederlandse teamleden aan jullie voorstellen. De komende twee weken komen alle 13 ruiters die van 9-12 augustus aan start komen in Zwitserland aan het woord. Vandaag is het Young Rider Jody IJfs uit Ter-Idzard.

Vertel wat over jezelf:
Ik ben Jody IJfs, ik ben 20 jaar en woon in Ter-Idzard, Friesland (en dat als echte westerling :)). Ik ben dit jaar afgestudeerd als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg specifieke doelgroepen. Sinds kort werk ik als medewerker sociotherapeut in een TBS-kliniek. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en werken met deze specifieke doelgroep is een hele uitdaging. Per september ga ik deeltijd doorstuderen aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden.
Ik rij sinds mijn 6e paard en zoals vele begonnen op de manege. In 2003 kregen wij ons eerste eigen paard Socials Moonlight ( Kenzo ). Dit was echt mijn leerpaard en heb ik alles op mogen leren. Ook met Kenzo heb ik succesvol in de reining en trail gereden.

Vertel eens wat over je paard:
Ik kom op het FEI WK aan start met ‘Playalong Joyfully’. Joy is een 7-jarige merrie uit Smart Little Playgun x HC Jodies Dunnit. Ik heb Joy sinds dat ze een jaarling was. Tijdens een stage op de NRQH in Sondel ben ik helemaal verliefd geworden op het eigenwijze karakter met het lieve koppie. In de afgelopen jaren hebben we wat flinke pieken en dalen gehad, maar uiteindelijk zijn we nu samen een goede combinatie geworden. Joy en ik hebben in ons eerste showjaar 2015 de DRHA buckle van de jeugd 14-18 gewonnen.

Waarom is dit paard zo speciaal voor jou? 
Wat Joy zo speciaal maakt is dat ze net een spiegel is. Wanneer ik chagrijnig wil gaan rijden zal ook niks goed gaan en krijg ik de spiegel voorgehouden. Pas twee weken voor de eerste CRI wedstrijd heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt dat ik het toch wilde proberen om mij te selecteren voor het WK. En dat is gelukt!

Hoe bereid je je voor op het komende kampioenschap in Zwitserland? 
Ik heb mij voorbereid door de laatste maand onder begeleiding van Walter bouwmeester en Petra van Ede te trainen. Ook omdat ik in juli twee weken op vakantie ben geweest. Verder probeer ik geen grote veranderingen aan te brengen.

Hoe vind je het om voor Nederland uit te komen en om met een team aan start te komen?
Ik vind het erg gaaf om officeel voor Nederland uit te komen en ik zie dit ook echt als een ‘once in a life time change’! Waar ik het meest naar uit kijk is de algehele ervaring, de locatie en de gave paarden die voorbij komen.

Wat zijn je eigen verwachtingen en de verwachtingen van je team?
Mijn verwachtingen zijn niet dat we met goud naar huis komen, maar ik verwacht wel dat ik en de teams rijden alsof we voor goud gaan. Een plekje in de top 5 zou toch moeten kunnen!

Bedankt Jody en succes in Zwitserland!