FEI Spotlight: Casper Tsin

1 augustus 2017

Met de FEI kampioenschappen in zicht willen we graag de Nederlandse teamleden aan jullie voorstellen. De komende twee weken komen alle 13 ruiters die van 9-12 augustus aan start komen in Zwitserland aan het woord. Vandaag is het Young Rider Casper Tsin uit Espel.

Vertel wat over jezelf: 
 Mijn naam is Casper Tsin. Ik ben 18 jaar en kom uit Espel, een dorp in de noordoostpolder, waar ik met mijn ouders Dennis en Liesbeth woon. Ik rijd sinds 2013 reining en show sinds eind 2015. Naast paardrijden volg ik de studie International Food Business aan de AERES University of Applied Sciences in Dronten. Dit is zeg maar internationale bedrijfskunde gericht op voedselindustrie. Deze studie is volledig in het Engels en in het derde schooljaar van de studie ga je een jaar studeren in het buitenland.  Afgelopen jaar zat ik in het tweede jaar van de studie, dus na de zomer zal ik ook voor zo goed als een jaar naar Canada vertrekken om mijn derde jaar van mijn studie af te ronden.

Je komt aan start met ‘Olena’s Finest Chic’ en vertel eens wat over dit paard:
 Het paard waarmee ik naar Zwitserland ga heet Olena’s Finest Chic uit Footwork Finest en Shes Mia Chich (Smart Chic Olena) maar is beter bekend als DJ. DJ is een 8-jarige merrie. Hoewel ze acht is, wordt ze pas de laatste twee jaar geshowd. De laatste DRHA show ben ik met haar Nederlands kampioen geworden bij de KNHS Young Riders. Eén van haar beste karaktereigenschappen is dat ze erg graag voor je wil werken. Ze wilt je echt pleasen. Dus je kan wel zeggen dat is ze een erg groot ‘hart’ heeft. Wat ik erg speciaal vind is dat we als combinatie elke show erg zijn gegroeid. In het begin was ze nog erg groen en zoekende, maar dat is erg snel beter geworden. Mijn band met haar is ook met elke show sterker geworden door dat we elkaar ook steeds meer zijn gaan vertrouwen.

De reden dat ik met DJ mezelf ben gaan kwalificeren voor het WK is omdat zij de juiste leeftijd voor de FEI wedstrijden heeft en omdat wij (ik en mijn ouders) vinden dat zij het talent heeft om een goede score neer te zetten op internationaal niveau. Dus dit is de ultieme kans om op zo’n evenement te kunnen showen en voor je land uit te komen. Voor mij wordt het ook een speciale show, buiten het bijzondere van een WK, want dit is ook mijn laatste show voor een lange tijd in verband met school. Dus ik hoop echt op het WK te gaan knallen.

Hoe bereid je je voor op het komende kampioenschap in Zwitserland?

 Mijn methode van trainen is niet veel anders in aanloop naar het WK. Ik vind het erg belangrijk om haar gezond te houden en dat ze lekker in haar vel zit. Dit is voor mij de eerste keer dat ik in teamverband show en ook mijn eerste internationale wedstrijd. Het is allemaal heel nieuw, maar ik kijk er wel heel erg naar uit.

Hoe vind je het om voor Nederland uit te komen en om met een team aan start te komen?
Ik vind het geweldig om de kans te hebben om voor Nederland uit te komen op het FEI World Championship Young Riders in Zwitserland. Het lijkt mij een unieke en hele mooie ervaring. Ik kijk het meeste uit naar het showen in die arena van 80×40. En ik denk dat het hele sfeertje daar en ook alles er om heen ook wel wat met je doet, wat je ook nog niet helemaal kan beschrijven.

Wat zijn je eigen verwachtingen en de verwachtingen van je team? 

De verwachtingen voor mij en het team zijn erg goed. Ik hoop vooral een goede proef neer te zetten om trots op te kunnen zijn en dat hoop ik natuurlijk ook voor de rest van mijn teamgenoten. Ik wil graag in de top 5 eindigen maar het liefst op het podium.

Bedankt Casper en succes in Zwitserland!