Deur staat nog open voor mogelijke nieuwe overeenkomst met FEI

22 november 2018

Na maandenlange lopende discussies en onderhandelingen waarbij alle partijen waren betrokken, koos het Federation Equestre Internationale (FEI) op zijn bijeenkomst op 16 november 2018 in Bahrain ervoor om de samenwerkingsovereenkomst van 2014 met de National Reining Horse Association (NRHA) en de American Quarter Horse Association (AQHA) met ingang van 19 november 2018 te beëindigen. Maar tegelijk wordt duidelijk aangegeven dat de deur nog open staat. De NRHA en de AQHA gaven een reactie en ook zij kijken naar de toekomst.

De samenwerkingsovereenkomst met de NRHA in 2014 werd in eerste instantie opgesteld om reiningwedstrijden zoals de Wereldruiterspelen en andere FEI wedstrijden, voornamelijk in Europa, en reining demonstraties bij Olympische evenementen te dekken. NRHA-leiders wilden in januari naar de FEI af reizen om te onderhandelen over een voortgezette relatie. FEI koos er echter voor om de kans te weigeren en de overeenkomst te beëindigen.

De FEI wilt dat wedstrijden die specifiek worden georganiseerd voor paarden van 7 jaar en ouder onder de FEI-regels worden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn dan onder het gezag van de Nationale Federaties (zoals de KNHS) en ze worden opgenomen in de FEI kalender voor internationale evenementen.
NRHA: “Dit zou betekenen dat alle NRHA-reiningklassen die speciaal voor paarden 7 en ouder worden gehouden, ook FEI-goedgekeurd moeten zijn, volgens de FEI-regels moeten lopen en in overeenstemming met de respectieve nationale federatie moeten worden gehouden. NRHA-vicevoorzitter Mike Hancock lichtte de impact verder toe: “Na besprekingen met showmanagement teams ontdekten we hoe complex en duur dit voor hen zou zijn. Uiteindelijk vonden we dat het schadelijker zou zijn voor de groei van de ‘oudere paarden competitie’ om verder te gaan met dit concept. We zijn echter hoopvol om andere kansen voor toekomstige groei en wederzijds voordeel met FEI te bespreken. ”

NRHA heeft zijn eigen regels en richtlijnen op gebied van stewards,  medicaties (doping) en boetes vastgesteld om het welzijn van het paard te allen tijde tijdens NRHA-evenementen te beschermen. De veiligheid en het welzijn van reiningpaarden is de hoogste prioriteit voor NRHA, en het zal gepaste maatregelen blijven nemen om die regels te handhaven.

Ook de AQHA gaaf haar reactie:

Op grond van de samenwerkingsovereenkomst moeten alle evenementen die specifiek zijn georganiseerd voor paarden van 7 jaar en ouder onder de jurisdictie van FEI vallen. AQHA biedt geen klasse die specifiek is georganiseerd voor paarden van 7 jaar en ouder. Op AQHA-evenementen strijden American Quarter Horses in de open divisie in junior reining (leeftijden 5 en jonger) of in senior reining (leeftijd 6 en ouder).

Met betrekking tot de welzijnsvereisten die worden behandeld in de samenwerkingsovereenkomst, zijn de voorschriften en praktijken van AQHA, met name die met betrekking tot stewards en drugstesten, consistent met en voldoen aan dergelijke vereisten. Eenvoudig gesteld, is onze topprioriteit als vereniging van ruiters de gezondheid en het welzijn van onze sport en dit geweldige dier.
De AQHA heeft en zal de nodige maatregelen blijven nemen om de veiligheid en het welzijn van de paarden die op door AQHA evenementen concurreren te verzekeren.

AQHA implementeert actief maatregelen om American Quarter Horses te beschermen die aan start komen in de reining en alle disciplines. AQHA begon in 1973 met dopingtesten en vestigde zich als een leider in welzijn bij verenigingen van paardenrassen. Het dopingprogramma is ontworpen om ervoor te zorgen dat paarden die deelnemen aan de AQHA-goedgekeurde competitie dit doen op een manier die de veiligheid en het welzijn van alle paarden bevordert en zorgt voor de handhaving van eerlijke en rechtvaardige regels en procedures.

Daarnaast speelt het AQHA-stewards-programma een belangrijke rol bij het pleiten voor het paard en het helpen beschermen van eerlijke concurrentie. Stewards helpen ervoor te zorgen dat legale tack en humane praktijken worden gebruikt en gepast gedrag wordt getoond op AQHA-shows en evenementen. AQHA-stewards zijn getraind en getest om deze atleten te beschermen en, belangrijker nog, om het ras te beschermen, dierenwelzijn te bevorderen en de integriteit van de competitie te waarborgen, inclusief reining.

Nogmaals, AQHA is het niet eens met de bewering dat AQHA zijn overeenkomst met FEI heeft geschonden en is verheugd over de voortdurende dialoog met FEI. Zoals altijd, blijft AQHA’s toewijding aan de sport van reining en het handhaven van het welzijn van de American Quarter Horse in competitie een topprioriteit.

BRON: AQHA / NRHA