DAWRA kiest 1ste Super Groom van het jaar

16 maart 2011

Lies van der Oever is verkozen tot DAWRA Super-Groom. De DAWRA, Dutch Arabian Western Riding Association, heeft de eerste Super-groom van het Jaar verkozen. De verkiezing werd de afgelopen weken gedaan onder de grooms van de rijdende leden van de DAWRA.

In het woordenboek staat onder de benaming ‘Groomen’ vermeld: ‘De Engelse term waarmee het verzorgen van dieren wordt bedoeld, in het bijzonder paarden. Het beroep groom, een professionele paardenverzorger, die kennis heeft van de gezondheid, voeding en uiterlijke verzorging van een paard’. Maar een groom betekent méér dan alleen de verzorging van het paard: een groom staat altijd klaar voor de ruiter, helpt bij het opzadelen, zorgt dat de ruiter even iets kan eten of zich kan omkleden en geeft bijvoorbeeld tips en ondersteuning. Een groom is een onmisbare hulp, steun en toeverlaat.

Een ruiter kan dus altijd een goede groom gebruiken! Iemand die je mentaal en fysiek bijstaat tijdens het presteren samen met je paard. Niet alleen beginnende ruiters hebben baat bij een helpende hand tijdens wedstrijden. Ook de gevorderde en professionele ruiters kunnen gedurende grote wedstrijden een extra hulp gebruiken. Natuurlijk is iedere groom goed en vooral goud waard, maar de DAWRA is op zoek gegaan naar de ‘Super Groom van het Jaar’. 2010 was hierbij de start. Geen Voice of Holland, X-Factor of Holland’s Got Talent: de DAWRA is op zoek naar de talenten onder de grooms.

Een onpartijdige jury heeft de inzendingen bestudeerd en daaruit een keuze gemaakt. De verhalen worden in het DAWRA Magazine gepubliceerd. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de DAWRA afgelopen maart werd de winnaar bekend gemaakt.

Bij de start van deze groomverkiezing kregen wij verschillende verhalen binnen van rijdende DAWRA-leden die ons hebben overtuigd van hun favoriete groom.
Paulette Zorn stuurde een mooi verhaal door over Diana Brouwer, die ook nog eens bijrijder voor het paard van Paulette is. Beatrice Scheltema stelde in een prachtig verhaal haar groom Annie Niemijer als super-groom voor. Marianne Hendriks is al jaren de super-groom van haar dochter Anastasia Zweekhorst. De 4e inzending kwam van rijdend DAWRA-lid Angela van Duyvenbode. Zij schreef een verhaal over haar moeder Lies van der Oever, die ook al jaren een groom voor haar en haar 2 zussen vormt.

De jury, bestaande uit jurylid en paardensportvrouw in hart en nieren Toto Modderman, nieuw DAWRA-lid en bestuurslid Josefien Spoelder en DAWRA huis-fotograaf Jos Karouw, heeft alle verhalen zorgvuldig doorgenomen en apart van elkaar hun oordeel doorgestuurd naar de voorzitter van de DAWRA. Hieruit is de unanieme winnaar gekomen: Lies van de Oever! Ook wel Mamma Lies genoemd binnen de DAWRA. Lies mag zich de eerste winnaar van de DAWRA Super Groom van het Jaar noemen. Een mooie eer.

Enkele quotes uit het juryrapport:

Volgens jurylid Jos Karouw mogen alle DAWRA grooms ‘Groom van het Jaar’ worden genoemd. ‘Hun inzet en enthousiasme is voorbeeldig’. Maar volgens Jos vond hij net dat ene extra beetje terug in het verhaal over Lies.
‘Alle dingen volgens het Handboek voor de Groom vind ik terug in de verhalen, maar net die ene opmerking van Mamma Lies: \”Paardrijden doe je voor de lol…. Deze opmerking komt niet zomaar uit de lucht vallen, en staat ook niet in het handboek van de groom. Er zijn dus vooraf dingen gebeurd, om de opmerking  te plaatsen. Lies gaat verder dan alleen maar poetsen en opzadelen, maar geeft ook nog wijze lessen, wanneer haar dochters het niet meer zien zitten vanwege stress of bijvoorbeeld overconcentratie. Mamma Lies is dus ook mental coach en bereidt haar dochters optimaal voor.

Toto Modderman heeft Lies van den Oever ook op de eerste plaats in de verkiezing gezet: ‘Mama Lies heb ik natuurlijk al vele jaren gadegeslagen en het verhaal is geheel waarheidsgetrouw. Ik herinner me de wedstrijd in Stadl Paura in Zweden, na een slechte en niet-verdiende beoordeling van dochter Angela van Duyvenbode. Lies was er voor haar en ze was de perfecte groom!’
Alle verhalen van de grooms zijn te lezen op de website van de DAWRA, www.dawra.nl. De verkiezing van de Super-Groom is eind 2010 bedacht en door middel van een oproep naar buiten gebracht.  Volgend jaar hoopt de DAWRA op nog meer mooie en leuke verhalen over de enthousiaste grooms, het plan is er in ieder geval om de Groom-verkiezing jaarlijks terug te laten keren.

Bron: Dawra