Cira Baeck wordt open ruiter

27 december 2010

Met meer dan $325.000 Life Time Earnings en 2 wereldtitels op zak is Cira Baeck één van de meest succesvolste non pro ruiters in de wereld. Cira zal vanaf 1 januari 2011 haar non pro status omruilen voor een ‘open’ status. Dat deze beslissing niet zomaar gemaakt is vertelt ze zelf in een interview met Westerntoday.

Toen ik in 2007 NRHA World Champion Non Pro werd met Don Quixotes Escapes begonnen mensen aan mij te vragen wat nu mijn plannen waren.  Ik vond dat een rare vraag, want natuurlijk zou ik gewoon verder gaan als non pro ruiter. Ik heb al tien jaar samen met mijn zus Susy de Eifel Gold Ranch in België. We specialiseren ons op het fokken van reiningpaarden en verkoop daarvan. Ons doel was altijd om de beste reiningpaarden te fokken en dat professionele trainers bij ons komen kijken voor reining prospects. We hebben rond de 25 fokmerries en de laatste 10 jaar dus elk jaar ongeveer 25 veulens gekregen. Maar in de afgelopen tien jaar ben ik meer en meer een wedstrijdruiter geworden en steeds minder een fokker. Susy is zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op het fokken en ik steeds meer op de training van de eigen paarden. In de afgelopen tien jaar hebben we een eigen fokprogramma opgezet waar we erg trots op zijn. We zullen dan ook geen fokmerries verkopen, want dit is iets unieks. Het fokken van reiningpaarden zal altijd een onderdeel van het bedrijf blijven. Wel zijn we dit jaar voor het eerst begonnen met het verleasen van een aantal fokmerries. Dit bleek een groot succes, want mensen kunnen een goed veulen fokken zonder een dure fokmerrie aan te schaffen.

In 2008 werd ik voor de tweede keer NRHA World Champion Non Pro, maar deze keer met Peek A Boom. Vanaf dat moment begon ik echt serieus na te denken over de overstap naar open ruiter. Ik was toen toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wil meer dingen voor de sport doen, die ik nu niet kan doen. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om de jeugdruiters te helpen, maar dan mag ik nu niet.  Maar met 25 veulens per jaar, krijg ik ook elk jaar ongeveer 25 twee jarigen in training. Daarnaast is er geen plek voor paarden van buitenaf. Daarom hebben we besloten om minder paarden te gaan fokken. Vanaf 2010 hebben we slechts 15 merries gedekt. Ik was van plan ongeveer begin 2012 over te stappen naar de open. Door de beslissing van Ann en Bernard om naar Italië te verhuizen heb ik mijn plannen gewijzigd en besloten om al vanaf 1 januari 2011 open ruiter te worden.

Ann en Bernard hebben veel paarden in training en begeleiden veel non pro ruiters. Nu ze naar Italië vertrekken zullen deze mensen een nieuwe trainer moeten zoeken. Het leek mij daarom verstandig om vanaf 1 januari 2011 open ruiter te worden.  Het is nu eenmaal een feit dat er te weinig trainers zijn. Er is dan ook te weinig begeleiding voor de non pro en jeugdruiters. We moeten niet vergeten dat de hele sport draait om de non pro ruiters. Want als de non pro ruiters niet de paarden kopen, dan hebben de trainers geen paarden om te trainen en uit te brengen op wedstrijden. Wij kunnen dan wel paarden fokken, maar als er niemand is die deze mensen begeleidt met de paarden, dan houdt het snel op. Ik kan hopelijk straks een gedeelte opvangen.

Ik ben van plan om volgend jaar lessen te geven bij mij thuis en clinics op locatie. Natuurlijk zal ik ook de ruiters begeleiden op de wedstrijden. Doordat ik zelf altijd een non pro ruiter ben geweest, weet ik heel goed wat een non pro ruiter nodig heeft aan begeleiding. Ik zal zelf Peek A Boom volgend jaar gaan showen in de open klassen en ook paarden uit eigen fok blijven trainen en showen. Daarnaast zal ik ruimte hebben voor paarden van derden.

Ik heb er erg veel zin in, maar natuurlijk is het wel spannend!