10 vragen aan Sarah de Weerd

16 maart 2011

\’Tien vragen aan..\’ is een nieuwe rubriek op WesternToday. De komende periode stelt WesternToday verschillende Open, Non Pro en jeugd ruiters uit verschillende disciplines tien vragen. Zo komen jullie als lezers iets meer te weten over deze ruiters. Deze keer is het de beurt aan Sarah de Weerd.

1.    Hoe kwam je in aanraking met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Toen ik 14 jaar was kwam ik in aanraking met de westernsport. Daarvoor reed ik engels met mijn verzorgpony.  Het western rijden vond ik helemaal niks in het begin. Maar mijn ouders hadden een Paint Horse gekocht op de Mill Ranch en toen werd ik toch wel een beetje nieuwsgierig… dus ik toch maar mee kijken bij het nieuwe paard van mijn ouders. Het was nog maar een veulen dus veel konden we er eigenlijk nog niet mee. Om het western rijden alvast een beetje te leren  ging mijn moeder lessen bij Kim van Manen, dat begon ik toch wel leuk te vinden dus wilde ik dat ook proberen. Van het een kwam het ander en op een gegeven moment ging ik werken op de Mill Ranch in de vakanties en weekenden. Mijn ouders kochten nog een paar paarden erbij waaronder een Haflinger die engels gereden was. Deze heb ik omgeschoold naar western samen met Karin van Bekkum. Ik ben later ook bij Karin gaan lessen met mijn eigen paarden.  De Haflinger werd verkocht en we kochten via Karin een Quarter Horse jaarling die ik heb uigebracht in de halter en showmanship. Met dit paard heb ik veel prijzen gewonnen en veel van geleerd. In deze periode heb ik ook gewerkt bij Karin. Maar mijn ouders gingen verhuizen en ik wilde niet me ze mee verhuizen. Ik moest dus op zoek naar een plekje om te wonen. Ik zat op school in Barneveld en had al stage gelopen op een paardenkliniek en handelsstal/dekstation, dus ik wilde weer iets in de western. Zo ben ik via Karin op de River Valley Ranch terecht gekomen, waar ik 5 jaar gewoond heb en paarden getraind heb. Sinds 2,5 jaar werk ik voor mezelf en huur ik boxen op een pensionstal in Nijverdal.

2.    Waarom heb je gekozen voor deze discipline(s) binnen het westernrijden?
Ik denk omdat dit hetgeen is waarmee ik als eerste in aanraking ben gekomen. Ik vind reining ook erg leuk, maar vind het moeilijk te combineren met de allround disciplines. De allround klassen trekken me iets meer aan en daarom is het denk ik beter dat ik me daar volledig op richt.

3.    Wat is je mooiste herinnering?
Dat is een goeie vraag… 2010 was voor mij een goed jaar! Ik ben een aantal keren Europees Kampioen geworden en op twee van deze titels ben ik erg trots. Ik ben NSBA European Champion Longe Line geworden en daar hebben ik en het paard (Absolutly Zippin) heel hard voor gewerkt. Ik denk ook dat de Longe Line toch wel één van de moeilijkste klasse is.  Je hebt veel minder over je paard te vertellen en je kan het paard tijdens de 90 seconden die je hebt niet corrigeren, want dat kost je weer punten.  De 2de titel waar ik erg trots op ben is dat mijn eigen Quarter Horse (Lady Scotch Invited) European Champion halter Aged Mares is geworden na een peesblessure van 2 jaar! Dit jaar wil ik haar ook weer onder het zadel showen.
Ook  ben ik  heel erg trots op mijn klanten die ieder op hun eigen manier presteren en vooral lol hebben met hun paard, want dat is het geen waar we het allemaal voor doen!

4.    Wat is je beste rijprestatie tot nu toe?
Ik heb meerdere goede rijprestaties, maar ik vind het belangrijkste dat ik trots ben op mijn paard. Samen met je paard werk je erg hard naar een doel toe. Het ene paard heeft meer talent dat het andere paard, maar het is veel belangrijker dat het paard doet waar jij hem/haar voor getraind hebt. Als ze hun best doen, dan vind ik dat belangrijker dan de plaats die we behalen.

5.    Wat zijn je doelen voor de komende periode?
Door trainen en mezelf een betere trainer maken.

6.    Wat is je ultieme droom?
Mijn droom is om een keer Europees Kampioen te worden onder het zadel. Daarna ga ik kijken naar mijn volgende droom!

7.    Welke eigenschappen zie je graag in een paard?
Een paard dat hard vóór je en mét je wilt werken en daarnaast dat eerlijk en vriendelijk is.

8.    Van welke bloedlijnen ben je fan?
Eigenlijk ben ik wel fan van veel bloedlijnen. Maar Scotch Bar Time en Zippos Mr Good Bar staan toch wel bovenaan. Deze paarden zijn vriendelijk en kalm en niet snel in paniek als er iets anders gaat als normaal.

9.    Wie is je voorbeeld binnen de sport? / Wie bewonder je?
In Europa bewonder ik Matteo Sala. Dit omdat hij met veel gevoel zijn paarden rijdt en het er meestal relaxt uit ziet. Ik heb een paar keer bij Matteo getraind en ik vind het erg fijn om met hem te werken. In Amerika heb ik voor meerdere ruiters bewondering. Ik train dan ook graag bij Mark Shaffer die ook dit jaar weer naar Nederland komt.

10.    Wat doe je graag naast het paardrijden?
Met mijn hond behendigheid doen of in het bos wandelen.