10 vragen aan Karin van Bekkum

22 juni 2011

\’Tien vragen aan..\’ is een nieuwe rubriek op WesternToday. De komende periode stelt WesternToday verschillende Open, Non Pro en jeugd ruiters uit verschillende disciplines tien vragen. Zo komen jullie als lezers iets meer te weten over deze ruiters. Deze keer is het de beurt aan Karin van Bekkum.

1. Hoe kwam je in aanraking met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Ik was 20 jaar en liep stage in Canada voor mijn opleiding aan de CAH (Christelijke Agrarische Hogeschool ) te Dronten. Daar maakte ik kennis met mensen die (recreatief) western reden. Ik mocht op hun paarden rijden en was verkocht.2. Waarom heb je gekozen voor deze discipline(s) binnen het westernrijden?


Toen ik met Quarterhorses begon werden deze flink gepromoot als “the most versatile Horse of the World” en ik vond alles leuk. Het Allround concept spreekt mij nu nog steeds aan omdat het met elk paard moeilijk blijft om in elke discipline goed te blijven presteren. Ze zitten elkaar als het ware in de weg en daardoor wordt de prestatie per discipline moeilijker. Mijn favoriete discipline is de Trail. Hierin komt alles samen. Je paard moet behendig zijn, jij moet super geconcentreerd zijn en kundig. Dan nog kan het in een ‘split second’ gewoon voorbij zijn, ook al ben je in bloedvorm. Op het hoogste niveau gaat het om verschil in penalty’s en moet je flink boven de 70 scoren om erbij te zijn. Dat is pas spannend!3. Wat is je mooiste herinnering?
Er zijn inmiddels heel wat mooie herinneringen. Een van de mooiste was om met A Sixth Sense het allerlaatste (halve) halterpunt te halen om AQHA Open Champion te worden. Het was zenuwslopend en we deden er een paar shows over. De allerlaatste show van het seizoen haalden wij het gelukkig, wat een opluchting! Het jaar daarna werd ik met Im So Brio AQHA Champion Open en ook dat was bijzonder want hij is door ons zelf gefokt, getraind en geshowd. Om dan al zo’n titel te behalen met een paard dat nog maar 4 jaar oud is, dat vind ik bijzonder. Meer recent natuurlijk de gouden medailles in de halter tijdens het AQHA en APHA Europees Kampioenschap. Dan speelt het Wilhelmus speciaal voor jou en dat blijft speciaal.4. Wat is je beste rijprestatie tot nu toe?
Ik kan natuurlijk refereren aan alle resultaten met alle jonge paarden die ik aangereden heb en naar de showring heb gebracht, of de recente resultaten met mijn eigen paard Wrap And Roll. Maar de beste rijprestatie tot nu toe was toch wel het “papegaaien incident” tijdens een DPHC show in Haaksbergen in 2008. Midden in een Western Pleasure proef ging mijn paard er bokkend en rennend vandoor omdat de papegaai luid zat te klikken en kussen. Het duurde zeker drie volle ronden totdat hij tot bedaren kwam. Ik zat er nog op en vele mensen waren er getuige van dat ik toch wel een stukje kan (uit)zitten! Er wordt nu nog wel eens over gepraat!


 


5. Wat zijn je doelen voor de komende periode?
Dit jaar wil ik met Wrap And Roll AQHA Champion Open worden, we zijn al een stuk op weg. Ook wil ik meer ervaring opdoen in de discipline Western Riding, want dat is nog nieuw voor mij. Daarnaast is het Paint EK dit jaar een doel op zich, niet alleen met hem maar ook met het jonge paard My Zippers Good. En uiteraard nog beter worden in de Trail. Dat is iets waarnaar ik altijd zal blijven streven.6. Wat is je ultieme droom?
Showen in de US en dat ook gewoon kunnen betalen. Ik zou heel graag met mijn eigen paard op de World Show willen rijden, gewoon om het mee te maken. Maar dat moet financieel wel mogelijk zijn en dat ziet er nu nog niet heel hoopgevend uit.7. Welke eigenschappen zie je graag in een paard?
Fijne eigenschappen zijn voor mij werkwilligheid of trainability en vergevingsgezind zijn. Dat maakt getrainde paarden ook geschikt voor beginners of heel jonge ruiters en dat zouden degene moeten zijn die met het paard verder gaan nadat ik het heb getraind. Het paard mag best wat eigen karakter hebben. Dat heeft het paard in het Allround ook nodig, want soms moeten ze 5 keer per dag de ring in om te showen. Zo kan Wrap And Roll allerlei stomme gezichten trekken en doet dat ook graag midden in de line-up. Dat is zijn manier van omgaan met stress denk ik en dat vind ik dan weer leuk.8. Van welke bloedlijnen ben je fan?
Ouderwets maar zichzelf bewezen hebben voor mij paarden met als moederlijn Zippos Old Gold en Scotch Bar Time. Ik heb met verschillende paarden van deze bloedlijnen mogen werken en dat was altijd fijn. Op dit moment ben ik goed te spreken over paarden met als vaderlijn Zippos Mr Goodbar. Ik rij nu het 3e paard met die bloedlijn en ze passen mij goed, vooral als de moeder terug gaat op Zippo Pine Bar. Ook heb ik veel met nakomelingen uit de lijn van Radical Rodder gewerkt. Dit zijn stuk voor stuk paarden met potentieel maar ze hebben ook pit, daar houd ik wel van maar je moet er wel mee overweg kunnen.9. Wie is je voorbeeld binnen de sport? / Wie bewonder je?
Ik heb heel veel mentoren gehad en bewonder ze nog steeds allemaal. Het natural horsemanship gebeuren heb ik al lang geleden opgepikt van Gary Marble. Hij is een echte “horseman” en is nu in de 70 nog steeds met paarden opleiden bezig. Mark Shaffer bewonder ik omdat hij zo nauwgezet een systeem heeft aangebracht door zijn Mechanics In Motion Clinic. Heel slim en zeer commercieel, dat zou ik niet kunnen. Mede hierdoor heb ik veel meer systeem in mijn rijden gekregen en ook mijn instructie heeft meer structuur. Buiten dat is het bewonderenswaardig wat Mark kan met een paard. Zijn timing en gevoel is fantastisch dat zou ik ook willen kunnen, maar dat heb je of je hebt het niet. Maar er zijn veel meer mensen die ik bewonder, of in ieder geval zeer waardeer. Als je al zolang in de Westernsport meedraait als wij dan komen en gaan er ook veel mensen en is het moeilijk om echt iemand te benoemen. Dat de wedstrijden in Duitsland voor ons nu een reunie-tintje krijgen geeft wel weer wat ik bedoel. Al die mensen die het toch weer leuk maken om naar een wedstrijd te gaan, die kun je toch niet anders als waarderen, alleen al vanwege het feit dat ze net zo gek zijn als jijzelf?10. Wat doe je graag naast het paardrijden?
Ik lees heel graag, echt alles wat los en vast zit. Voor het tijdperk van internet en mobiele netwerken en pingen deed ik op die manier ook mijn kennis op. Ik heb een heel archief met artikelen uit allerlei magazines opgebouwd waar ik nog steeds graag in lees. Maar ook boeken, vooral historische romans of thrillers van Wilbur Smith of Dan Brown en ook nog wel eens in het engels. Ook kook ik graag en probeer graag nieuwe dingen uit. Niet te ingewikkeld, maar ik houd wel van lekker eten. En recent zijn we begonnen met golf spelen. Ben er niet echt goed in, maar ik vind het wel leuk om samen met Henri eens wat anders te doen. Iets dat niet met paarden te maken heeft.