10 vragen aan Cira Baeck

5 maart 2012

De Belgische Cira Baeck is 28 jaar en heeft met haar zus Susy Baeck het bedrijf de Eifel Gold Ranch. Cira is o.a tweevoudig NRHA World Champion Non Pro en won met het Belgische team zilver op de Wereldruiterspelen in Kentucky. WesternToday stelde 10 vragen aan haar.

1. Hoe kwam je in aanraking met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Toen ik 12 jaar oud was reed ik met mijn dressuur pony op Manege De Kempen in Eersel ( Nederland). De westerntrainer Wim Buyst kwam daar werken en zijn manier van lesgeven en paardrijden sprak mij meteen erg aan. De keuze was toen snel gemaakt.2. Waarom heb je gekozen voor de discipline ‘reining’ binnen het westernrijden?
De snelheid en de kick die je krijgt door een mooie reining proef te rijden is voor mij niet te vergelijken met de andere disciplines binnen het westernrijden. Ook de gewilligheid van een reining paard sprak mij het meest aan.3. Wat is je mooiste herinnering?
Een van mijn mooiste herinneringen is de eerste keer dat ik met mijn idool Bill Horn ging trainen. Alles was nieuw en alles was spannend.  Het moment dat ik op het legendarische paard Trashadeous mocht rijden zal ik nooit meer vergeten. Daar heb ik dan ook Little Gump voor het eerst gereden. Al met al een trip die ik nooit meer zal vergeten.4. Wat vind je je beste rijprestatie tot nu toe?
Als eerste mijn twee NRHA Non Pro World Champion titels! Maar vorig jaar reed ik voor het eerste in de open klasse. Ik won toen level 2 op de Open Breeders Futurity in Kreuth. Het bijzondere was dat ik dit paard, ‘Wimpys Short Step BB’ (eig. Alissa Leloux) ,volledig zelf getraind heb en daar ben ik natuurlijk erg trots op.5. Wat zijn je doelen voor de komende periode?
Futurity en Derby paarden trainen en zo goed mogelijk showen. Daarnaast wil ik ook zo goed mogelijk de paarden voor mijn non pro ruiters trainen en klaar maken voor de shows. Natuurlijk ook mijn ruiters zo goed mogelijk begeleiden. Dit vind ik ook erg leuk en het geeft me super veel voldoening!6. Wat is je ultieme droom?
De open level 4 Italiaanse Futurity winnen!!!!


 


7. Welke eigenschappen zie je graag in een paard?
Werkwillig zijn en gedrevenheid zijn echt heel belangrijk voor een show paard. Ze moeten ook een winnermentaliteit hebben!!!! Talent is natuurlijk heel belangrijk maar het hart is zeker zo belangrijk.


 


8. Van welke bloedlijnen ben je fan?
Ik vind eigenlijk heel veel bloedlijnen goed. Ik denk dat je niet enkel naar de vader mag kijken, de moeders zijn zeker ze belangrijk!! Twee hengsten die bij mij wel bij mijn favorieten horen zijn Topsail Whiz en Wimpys Little Step.


 


9. Wie is je voorbeeld binnen de sport? / Wie bewonder je?
Mijn idool is Bill Horn! Zijn manier van met paarden omgaan en de manier van trainen was heel erg uniek. Ik heb in de tijd dat ik bij hem kon trainen super veel geleerd. Niet alleen rij technische dingen maar de ook gevoelsmatige dingen. Hij was ook mijn eerste echte reining trainer.


 


10. Wat doe je graag naast het paardrijden?
Omdat ik voor mijn werk zoveel weg ben, ben ik graag thuis. Als ik niet hoef te werken houd ik ervan om lekker op de bank een filmpje kijken. Ook ga ik graag gezellig ergens lekker eten of eens een dagje naar de stad.