10 vragen aan Barbara Ceusters

6 april 2011

\’Tien vragen aan..\’ is een nieuwe rubriek op WesternToday. De komende periode stelt WesternToday verschillende Open, Non Pro en jeugd ruiters uit verschillende disciplines tien vragen. Zo komen jullie als lezers iets meer te weten over deze ruiters. Deze keer is het de beurt aan allround ruiter Barbara Ceusters (1987).

Hoe kwam je in aanraking met het westernrijden en hoe oud was je toen?
Ik was 12 jaar oud toen ik begon met westernrijden , daarvoor reed ik al vanaf mijn 3de jaar gewoon engels. De paardensport zit dus al van kleins af in mijn bloed .
Ik ben eigenlijk  gewoon toevallig in aanraking gekomen met de westernsport. Ik stond met mijn pony op een manege bij ons in Essen toen daar iemand aankwam met een Quarter Horse. Die quarter kwam daar staan om afgespeend te worden van haar veulen en weer in conditie te brengen. Toen ik zag wat hij allemaal met zijn paard deed  en kon (vooral al dat trail gedoe), wilde ik meer weten , want dit paard was altijd zo rustig in tegen stelling tot mijn pony . Al snel ging ik eens mee op wedstrijd om te groomen en heel snel erna volgde mijn eerste Quarter Horse… 
 
Waarom heb je gekozen voor deze discipline(s) binnen het westernrijden?
Ik ben het eerste in aanraking gekomen met de Western Pleasure en de Trail , pas daarna volgde de Hunter klassen en Showmanship at Halter. Pas veel later kwam ik in aanraking met de Reining. Ik vind het leuk om verschillende dingen te trainen en showen . Daarom spreekt het all around rijden mij ook zo aan. Maar elke discipline heeft zijn moeilijkheid en zijn charmes vind ik .
 
Wat is je mooiste herinnering?
Ik heb zo veel mooie herinneringen!  De mooiste vind ik altijd om te zien hoe blij en gelukkig amateur en jeugd ruiters zijn wanneer ze hun doel bereikt hebben of wanneer hun paard iets heeft gepresteerd. Dat geeft een enorm goed gevoel!
 
Wat is je beste rijprestatie tot nu toe?
Ik heb er enkele die ik zeker koester.  Ik ben ondertussen 3x Europees Kampioen halter. Al heeft dit niets met rijden te maken , je moet hier ook heel hard voor werken! Andere mooie grote titels zijn Reserve Europees kampioen NSBA pleasure, Res. Europees Kampioen Hunter under Saddle en natuurlijk niet te vergeten DQHA Futurity Champion Hunter under Saddle .
 
Wat zijn je doelen voor de komende periode?
Ik wil vooral verder gaan zoals ik nu bezig ben. Zelf blijven bijleren en mezelf blijven informeren. Ik heb altijd verschillende doelen. In het begin van het show jaar probeer ik voor elk paard en ruiter een doel te vinden dat bij hun past, zodat we allemaal ons doelen kunnen bereiken met het nodige werk. En zo elk jaar weer een nieuw doel kunnen hebben. Zo blijft ook iedereen extra gemotiveerd.
 
Wat is je ultieme droom?
Mijn droom is aan de top van Europa mee te draaien en een voorbeeld te kunnen zijn voor veel ruiters, zoals vele het nu ookvoor mij zijn. Al is de DQHA Futurity’s ooit winnen ook wel een droom!


 


Welke eigenschappen zie je graag in een paard?
Een paard met een groot hart voor zijn werk , maar toch wel met een iets wat eigen mening…
 
Van welke bloedlijnen ben je fan?


Er zijn er zo veel bloedlijnen waar ik wel fan van ben. Al zegt een papier soms niets. Maar  Invitation Only, Blazing Hot, Zips Chocolate Zip staan toch zeker mee op mijn lijstje. 
 
Wie is je voorbeeld binnen de sport?
Massimiliano Querri, Stefania Ugolini,  Karin en Ruggero Prevedel, Iris Oplusstil, Gil Galyean, Jagfeld…. dit zijn allemaal mensen waar ik veel aan te danken heb en waar ik heel veel bewondering en respect voor heb.
 
Wat doe je graag naast het paardrijden?
Ik ga graag met vrienden weg. Samen iets gaan eten , drinken of naar de cinema. Maar ik kan ook genieten van een dagje samen zijn met mijn peterkindje. Ze is 3.5 jaar en ook even gek van paarden als ik. Daar kan ik dan ook enorm van genieten!